Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Orzul, scut natural pentru celulele stem

Orzul, scut natural pentru celulele stem

de Florian Saiu    |   

Orzul este o cereală care creștea în sălbăticie cu 10.000 de ani în urmă în regiunea cunoscută sub numele de Cornul Abundenței, acea parte a Orientului Mijlociu care se află în vecinătatea Mării Mediterane, dar și în Tibet. Duritatea sa îl face una dintre cele mai importante cereale integrale din agricultură, alături de porumb, orez și grâu. 

Orzul este o sursă extraordinară de vitamine și minerale care conține compușii bioactivi luteină și zeaxantină, responsabile cu protejarea celulele stem. Mai conține și beta-D-glucan, fibra solubilă care combate grăsimea și care se găsește și în ciuperci. „Orzul - remarca dr. William W. Li în studiul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024) - a fost studiat pentru efectele sale antiobezitate în Shizuoka, Japonia. Cercetătorii au selectat 44 de bărbați cu vârste între 30 și 50 de ani, considerați obezi după standardele japoneze. Jumătate dintre ei au primit zilnic o masă care consta din orez plus perle de orz timp de 12 săptămâni”.

Scade colesterolul

Și? „Masa conținea 7 g de beta-D-glucan zilnic, cantitatea care se găsește în aproximativ o cană de orz gătit. Cealaltă jumătate au primit o masă cu orez, dar fără orz. S-au făcut măsurători corporale și s-au prelevat mostre de sânge înainte și după încheierea studiului. S-a efectuat un CT abdominal la fiecare patru săptămâni, pentru a evalua schimbările de la nivelul grăsimii corporale. După 12 săptămâni, testele de sânge au arătat că valoarea colesterolului total la consumatorii de orz scăzuse cu 5%, iar valoarea colesterolului rău (LDL) scăzuse cu 4% prin comparație cu măsurătorile de bază”.

Arde grăsimea viscerală

Tot aici: „Cei care mâncaseră doar orez nu au prezentat modificări ale valorilor colesterolului din sânge. Consumatorii de orz și-au micșorat circumferința taliei cu un centimetru, în vreme ce talia celorlalți a crescut. Analizele CT ale grăsimii abdominale au dezvăluit cele mai impresionante efecte. Grăsimea viscerală a consumatorilor de orz a scăzut cu 11%, de cinci ori mai mult decât ce au pierdut consumatorii de orez”.

Ponturi legate de consum

În încheiere, câteva sfaturi: „Păstrează orzul într-un recipient etanș, într-un spațiu rece, uscat. Protejat astfel, își va păstra proprietățile vreme de un an. Înainte de a-l găti, este o idee bună să îl clătești în apă rece pentru a îndepărta praful și murdăria. Dacă îl prăjești puțin într-o tigaie, îi vei intensifica aroma. Același lucru este valabil dacă îl fierbi într-o supă de legume sau supă de oase, nu în apă. Trebuie să știi că boabele de orz își vor dubla dimensiunea la gătit! Într-un supermarket bine aprovizionat, poți găsi și orz copt, care este folosit pentru a pregăti un ceai lejer, cu aromă de nuci, care este tradițional în China (unde se numește damaicha), Coreea (boricha) și Japonia (mugicha)”.

Moduri de preparare

Orzul se găsește de obicei sub formă de boabe uscate, alături de fasolea uscată și orez. Este vândut fără coajă și când este gătit are o textură elastică și un gust de nucă. Poți să îl gătești într-o supă sau o tocană. Poate fi folosit într-o salată cu cereale integrale sau servit ca garnitură la legume, pui sau pește. Orzul poate înlocui orezul arborio pentru un risotto sănătos care se numește orzotto în Italia.

„Orzul este o sursă extraordinară de vitamine și minerale care conține compușii bioactivi luteină și zeaxantină, responsabile cu protejarea celulele stem”, dr. William W. Li

„Păstrează orzul într-un recipient etanș, într-un spațiu rece, uscat. Protejat astfel, își va păstra proprietățile vreme de un an”, dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: orz cereala natural celule stem
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri