La nivel Mondial, sunt peste 200 de milioane de femei cu osteoporoză, însă mai puțin de una din cinci este diagnosticată, astfel că „la fiecare 3 secunde se produce o fractură osteoporotică”, spune dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.
Osteoporoza face ca oasele să devină slabe și fragile, astfel încât acestea se rup cu ușurință – chiar și ca urmare a unei căderi ușoare, de la același nivel, a unei lovituri sau a unei mișcări bruște.
„Este cea mai frecventă boală metabolică osoasă şi care, din păcate, multă vreme este asimptomatică şi în momentul în care încep să apară simptomele boala este deja avansată şi au apărut complicaţiile osteoporozei, respectiv fracturile osteoporotice - fracturi de fragilitate -, pe care le putem întâlni chiar în absenţa unui traumatism, chiar la, spre exemplu, o simplă cădere de la poziţia verticală”, a explicat prof. dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog și preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, la o dezbatere organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, care este marcată în fiecare an pe 20 octombrie.
„Osteoporoza este o boală tăcută, liniștită. Dacă nu facem o fractură, poate nu aflăm că avem osteoporoză. Doar că, în momentul în care apare fractura, foarte des este târziu”, spune și prof dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății Române de Reumatologie.
„La fiecare 3 secunde se produce o fractură”
La nivel mondial, osteoporoza cauzează circa 9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă o fractură la fiecare 3 secunde.
„La fiecare 3 secunde se produce o fractură osteoporotică. Acest lucru face ca, în fiecare an, la nivel mondial să fie peste nouă milioane de fracturi osteoporotice. Aceste persoane ajung să aibă o afectare majoră a calității vieții lor din cauza fracturilor majore osteoporotice, respectiv fractura vertebrală și fractura de șold, și aceste cifre cred că trebuie să ne dea de gândit, pentru că osteoporoza este într-adevăr o boală, din păcate, subdiagnosticată și subtratată.
„Dacă vorbim despre România, în cifre, sunt sute de mii de noi fracturi de fragilitate, care înseamnă milioane de euro povara economică”, spune dr. Poiană, subliniind că cifrele pe care le-au publicat medicii în ultimii ani au arătat că, de fapt, incidența fracturii de șold în România este mult mai mare decât cea care s-a anunțat în urmă cu 10 ani”, afirmă medicul.
În România, în anul 2021, erau peste 41.000 de fracturi osteoporotice documentate, însă numărul real este de peste cinci ori mai mare conform estimărilor specialiștilor.
„Osteoporoza este o reală problemă de sănătate publică și spun acest lucru pentru că numărul pacienților este impresionant. La nivel Mondial, sunt peste 200 de milioane de femei cu osteoporoză, dar mai puțin de una din cinci sunt diagnosticate și, din păcate, mai puțin de una din trei primesc tratament, chiar după ce se pune diagnosticul unei fracturi de fragilitate”, avertizează
prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti.
Modelul FRAX, un instrument de depistare a riscului
Medicii au subliniat, totodată, importanţa diagnosticării precoce a acestei boli care, subliniază specialiștii, nu trebuie privită ca pe o normalitate care vine odată cu vârsta.
De asemenea, este importantă depistarea precoce a pacienţilor care sunt „la risc” de a dezvolta osteoporoză, iar acest lucru se poate face punând laolaltă factorii de risc pentru apariţia fracturilor osteoporotice.
„Sunt factorii de risc care sunt, de fapt, prinşi într-un model matematic - modelul FRAX - care a fost făcut de statisticieni punând laolaltă acei factori de risc care au cea mai mare predictibilitate pentru riscul de fractură de fragilitate, pe de o parte, şi, pe de altă parte, care şi pot să fie cuantificaţi, pentru că mai sunt unele elemente care sunt mult mai greu de cuantificat, cum ar fi riscul de cădere”, a explicat dr. Poiană, la dezbaterea organizată de ENDO Pacienţi - Asociaţia Pacienţilor cu Boli Endocrine.
Acest instrument este utilizat deja în cabinetele de asistență medicală primară, însă, potrivit medicului, depistarea osteoporozei ar trebui să se facă şi în ambulatoriul de specialitate, nu doar la medicul de familie.
Sedentarismul este unul dintre cei mai importanţi factori de risc, a subliniat dr. endocrinolog: „În momentul în care suntem sedentari şi nu avem niciun fel de activitate fizică practic o parte din oasele noastre, din celulele din oasele noastre produc o substanţă – sclerosina – care inhibă formarea osoasă şi tocmai la acel nivel acţionează”.
Potrivit medicului endocrinolog, osteoporoza trebuie să reprezinte o prioritate națională: „Trebuie să structurăm o strategie națională, cu două arii majore: una este aceea de a întări rolul educației și prevenției la orice nivel de vârstă, iar cea de-a doua este îmbunătățirea diagnosticării și a îngrijirii celor care au osteoporoză”.
Se estimează că, la nivel mondial, una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de 50 de ani și peste vor suferi o fractură osteoporotică.
Fracturile cauzate de osteoporoză pot pune viața în pericol și reprezintă o cauză majoră a durerii și a dizabilității pe termen lung. În România, mortalitatea după o fractură de șold este foarte mare, ajungând la 10%, la 30 de zile de la fractură.
Recomandări pentru oase mai puternice
Specialiștii INSP fac câteva recomandări pentru a adopta „un stil de viață adecvat sănătății osoase”:
- Faceți mai multă mișcare – încercați să exersați 30-40 de minute, de trei-patru ori pe săptămână, incluzând în program exerciții cu greutăți și de rezistență;
- Adoptați o dietă nutritivă și echilibrată, care să includă suficient calciu;
- Intoleranță la lactate? Aflați de care produse lactate vă puteți bucura cu moderație;
- Petreceți mai mult timp afară pentru a vă asigura că primiți suficientă vitamina D sau luați suplimente dacă e necesar;
- Evitați fumatul și consumul de alcool