Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 25% dintre pacienţii cu melanom sunt diagnosticaţi în stadii avansate de boală, susţin specialiştii

Peste 25% dintre pacienţii cu melanom sunt diagnosticaţi în stadii avansate de boală, susţin specialiştii

de Redacția Jurnalul    |   

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului de cazuri noi de melanom, cea mai gravă formă de cancer de piele, în contextul în care, în ţara noastră, unul dintre patru pacienţi cu această afecţiune este diagnosticat într-un stadiu avansat al bolii.

Mai multe informaţii despre melanom, cauze, simptome şi metode de prevenţie se găsesc pe platforma https://stop-melanom.ro/.

Medicii de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului de cazuri de melanom în rândul tinerilor şi recomandă precauţie în expunerea prelungită şi frecventă la soare fără protecţie adecvată - cel mai frecvent factor de risc pentru melanom.

"Expunerea la radiaţiile UV în primii 15 ani de viaţă creşte considerabil în viitor riscul de a dezvolta cancer de piele. O arsură cu vezicule avută în copilărie dublează şansele unei persoane de a dezvolta melanom la maturitate. Medicii îndeamnă persoanele care observă modificări la nivelul pielii să meargă la medicul dermatolog pentru a depista din timp acest tip de cancer. (...) Deşi melanomul reprezintă între 2 - 4% din toate cancerele de piele, această afecţiune este responsabilă pentru cele mai multe decese cauzate de cancerul de piele şi poate apărea la orice vârstă. Melanomul cutanat constituie o problemă importantă de sănătate publică, întrucât peste 25% din pacienţii cu acest diagnostic sunt deja în stadii avansate de boală", se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, transmis vineri AGERPRES.

Conform datelor European Cancer Information System - ECIS, în România, în 2022, au fost înregistrate peste 2.200 de cazuri noi de melanom.

"Expunerea la radiaţii ultraviolete (de la soare sau de la surse artificiale, precum solariile) este considerată un factor de risc de o amplitudine similară cu cea a riscului reprezentat de fumat pentru cancerul pulmonar. (...) Urmăriţi întotdeauna ca pe ambalajele produselor cu protecţie SPF să fie scrise atât radiaţiile UVA, cât şi UVB şi reaplicaţi la fiecare două ore mai ales atunci când sunteţi la plaja sau piscină, deoarece expunerea creşte dramatic şi astfel creşte şi riscul apariţiei melanomului. Protecţia solară este esenţială nu doar pe plajă, ci şi în activităţile zilnice, deoarece radiaţiile UV pot penetra nori şi geamuri", a explicat Delia Nicoară, specialist în sănătate publică de la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" Cluj-Napoca.

Specialiştii susţin că boala apare mai frecvent în familii cu istoric de melanom în rândul persoanelor cu ten deschis la culoare, ochi albaştri şi păr roşcat sau blond. Alţi factori de risc sunt stările de imunosupresie (precum infecţia cu HPV), prezenţa unor aluniţe atipice şi vârsta.

"Încurajăm românii să fie vigilenţi în privinţa sănătăţii pielii lor şi să cunoască regula ABCDE care îi ajută la identificarea leziunilor suspecte", a transmis Cezar Irimia, preşedintele FABC, citat în comunicat.

El a subliniat că pacienţii cu melanom cutanat din România au la dispoziţie mai multe alternative de tratament, inclusiv imunoterapie.

"Imunoterapia este disponibilă în sistem compensat pentru toate stadiile acestei forme de cancer care au indicaţie pentru acest tip de tratament inovator, atât pentru adulţi, cât şi pentru adolescenţi", a indicat Irimia.

Deşi cea mai frecventă localizare a melanomului este la nivelul pielii, acesta poate afecta şi alte organe - ochi, mucoasa anogenitală, mucoasa orală sau sistemul nervos central. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri