Comuna Siriu, din județul Buzău, este marcată de paradox: aici se produce curent electric, la barajul cu același nume, dar localitățile din imediata apropiere a lacului de acumulare nu au fost niciodată electrificte. Alt paradox este refuzul autorităților centrale de a finanța proiecte pentru dezvoltarea turismului, pe motiv că lipsește electrificarea, deși chiar acest aspect a crescut potențialul turistic al zonei.
Zona montană care aparține de comuna Siriu - cinci cătune și câteva pensiuni turistice din amonte - nu au fost niciodată electrificate, deși, în 2012 s-a ridicat problema conectării la rețeaua națională de electricitate. Primăria comunei Siriu încă mai așteaptă finanțare pentru electrificare, dar s-a constatat că lipsa curentului electric a crescut potențialul turistic al zonei.
Energie verde, ca unică alternativă
Până se vor găsi soluții la toate aceste probleme, unul dintre întreprinzători a rezolvat singur alimentarea cu electricitate, direct de la soare. “Noi avem o deschidere foarte bună și putem folosi energia solară foarte mult. Doar în caz de nevoie se folosește generatorul electric. Telefonia mobilă funcționează prin amplificatoare, iar internetul wireless, prin satelit. Mulți își doresc electrificarea zonei, iar aici, panourile fotovoltaice ar putea produce energie solară, care ar putea fi stocată, printr-un sistem de conectare la rețea, prin care s-ar putea chiar furniza energie electrică”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Sergiu Doru Tutulan, proprietarul pensiunii Izvorul Bucuriei, de pe malul lacului de acumulare Siriu, care se bazează în procent de 90% pe energia produsă de propriile panouri solare.
Modernizările i-au ocolit
Deși, în anii 2009 – 2010 s-a făcut o modernizare a rețelei electrice în regiune, zona Siriu, traversată de un drum naţional, şi cu o hidrocentrală al cărei lac de acumulare se întinde de-a lungul râului Buzău, a rămas în continuare neacoperită. În anul 2012 s-a lansat o dezbatere publică și s-au făcut mai multe studii, în urma cărora s-a ajuns la concluzia că lipsa electricității de la rețeaua națională salvează natura și mai ales pădurea, pentru că nu se pot înființa gatere. Printre avantajele electrificării zonei Siriu s-au identificat creșterea profitului în activitățile turistice, creșterea numărului de locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii și telecomunicațiilor, creşterea demografică și a nivelului de trai al locuitorilor zonei. Pe de altă parte, s-au găsit și multe inconveniente: “Deteriorarea mediului natural prin montarea reţelei electrice, apariţia unor agenţi economici care ar putea folosi curentul electric în prelucrarea lemnului, poluarea solului şi a apelor curgătoare cu rumeguş, alunecări de teren şi inundaţi datorită exploatării intensive a pădurilor, poluarea aerului cu noxe emise de autovehicule și distrugerea mediului natural al animlelor şi păsărilor din zonă”. Dar nu din acest motiv nu s-a electrificat încă zona Siriu, ci din cauza lipsei temporare de fonduri și, nu în ultimul rând, din cauza neînțelegerilor apărute în urma realizării studiului de fezabilitate. “Noi avem studiu de fezabilitate pentru electrificare, dar părerea mea este că au cam umflat prețul cei care l-au făcut. Este vorba despre circa 70 de miliarde de lei vechi, dar s-ar putea face la jumătate de preț. Anul acesta am depus proiectul la Ministerul Energiei, dar ni s-a spus că nu se poate face, din lipsă de bani, însă așteptăm un răspuns pentru anul viitor”, a declarat, pentru Jurnalul Național, Corneliu Dumitrescu, primarul comunei Siriu.
Noi am pierdut din cauza lipsei de electrificare proiecte de mediu și pentru dezvoltarea turismului. Acum suntem pe lista localităților cu potențial turistic. Corneliu Dumitrescu, primarul comunei Siriu
Proiectul de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice, implementat la cea mai mare pensiune din zona Gura Siriului, poate fi extins pe întreaga zonă, astfel încât satele neelectrificate să devină chiar furnizori de energie și să consume din producția proprie.
Brand de zonă, din inițiativă privată
Pornind de la conceptul bazat pe energia verde, proprietarul pensiunii Izvorul Bucuriei a creat un adevărat brand ecologic al zonei. Mâncarea este Eco, animalele sălbatice sunt protejate, pescuitul în lacul Siriu e sportiv, vânătoarea este interzisă în zona pe care o gestionează, ca proprietar, chiar dacă au venit oferte din partea celor care înțeleg turismul prin prisma distrugerii ecosistemului. “Păstrăvul pe care îl preparăm noi, după rețete tradiționale, crește în iazul nostru și se hrănește natural, având cu totul alt gust față de cel de la păstrăvării, care este hrănit cu stimulente de creștere”, explică Sergiu Tutulan.
Și ciorba se prepară cu păsări crescute în gospodărie, cu hrană fără adaos de hormoni sau alte substanțe, iar legumele, fructele, ouăle, brânzeturile sunt toate Eco. În plus, fiind inginer electronist, Sergiu a pus la punct în pensiune un sistem de iluminat pe bază de leduri și senzori care fac foarte multă economie de energie, chiar dacă lumina vine de la panourile fotovoltaice. Și pensiunea în sine este o construcție ecologică, din piatră și lemn, iar vesela este 100% cu specific românesc, adică ceramică de Horezu. Și tehnologia de ultimă generație își face loc printre lemn, ceramică, fire forjat și piatră neșlefuită, astfel încât nu lipsește nimic din confortul lumii contemporane, chiar dacă zona nu a fost niciodată electrificată.