Parchetul General solicită retrimiterea de către Parlament la Ministerul Justiţiei a proiectului de modificare a Legilor Justiţiei, susţinând că este necesară organizarea unei dezbateri publice autentice.
O solicitare asemănătoare a fost făcută joi şi de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea.
Într-un comunicat remis joi AGERPRES, conducerea Parchetului General susţine că orice modificări de substanţă propuse a fi aduse Legilor Justiţiei au o importanţă deosebită atât pentru sistemul judiciar, cât şi pentru societatea românească, în ansamblu.
În acest context, Parchetul General apreciază ca fiind necesară organizarea unei dezbateri publice "autentice", condiţia transparenţei fiind obligatorie într-un stat de drept în care independenţa şi buna funcţionare a Justiţiei sunt esenţiale.
"Ministerul Public consideră că deturnarea parcursului declarat al modificărilor - de la iniţiativă legislativă a Guvernului prin Ministerul Justiţiei la transmiterea acestor modificări către Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei - nu îndeplineşte standardele de exigenţă în ceea ce priveşte dezbaterea publică şi dialogul interinstituţional. În aceste condiţii, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie apreciază că îndeplinirea standardelor enunţate anterior poate fi realizată prin retrimiterea de către Parlamentul României a proiectului de modificare a Legilor Justiţiei la Ministerul Justiţiei în vederea complinirii aspectelor de fond şi de formă sesizate public de către corpul magistraţilor şi de reprezentanţii societăţii civile", transmite Parchetul General. AGERPRES