Jurnalul.ro Ştiri Externe Parisul şi Berlinul semnează marţi un nou tratat ca mesaj proeuropean

Parisul şi Berlinul semnează marţi un nou tratat ca mesaj proeuropean

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron vor semna marţi un nou tratat pentru a întări relaţia franco-germană şi a trimite un mesaj care se doreşte a fi pozitiv pentru Uniunea Europeană, într-un moment în care aceasta este slăbită de ascensiunea naţionalismelor, potrivit France Presse.

Textul, care va fi parafat marţi la Aachen, în Germania, cu patru luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, suscită totodată o controversă în Franţa, unde extrema dreaptă, ca şi extrema stânga văd în el o pierdere a suveranităţii naţionale şi o aliniere a ţării lor Berlinului.

Tratatul "de cooperare şi integrare franco-germană" urmează "să-l completeze" pe cel aşa-zis de la Elysee, semnat în 1963 între generalul De Gaulle şi Konrad Adenauer, care concretiza reconcilierea franco-germană după război.

El prevede o convergenţă a politicilor economică, externă şi de apărare ale celor două ţări, o cooperare regională transfrontalieră, precum şi o "adunare parlamentară comună", compusă din 100 de deputaţi francezi şi germani.

"Este un moment important pentru a arăta că duetul franco-german este un soclu care se poate relansa în serviciul consolidării proiectului european", apreciază preşedinţia franceză.

"Nu s-a mers niciodată atât de departe în materie de apărare" comună, adaugă Palatul Elysee.

Cele două ţări vor adopta "o clauză a apărării mutuale" în caz de agresiune, după modelul celei prevăzute în cadrul NATO. Ele vor putea să desfăşoare mijloace împreună în caz de atac terorist şi să coopereze în programe militare majore, cum ar fi proiecte privind tancurile şi avioanele de luptă.

"Germania şi Franţa intenţionează să continue să facă să avanseze lucrurile împreună în Europa", a declarat sâmbătă cancelarul Angela Merkel.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel vor pronunţa câte un discurs în prestigioasa primărie din Aachen, oraş în care şi-a avut reşedinţa împăratul Carol cel Mare, urmând să participe ulterior împreună la o "dezbatere cetăţenească" cu studenţi francezi şi germani.

Semnarea acestui tratat intervine într-o perioadă în care poziţiile ambilor conducători sunt fragilizate, Angela Merkel pregătindu-se să-şi părăsească postul în toamna anului 2021, iar Emmanuel Macron confruntându-se cu criza "vestelor galbene".

Parisul şi Berlinul au afişat de altfel mai multe divergenţe, fie că este vorba de bugetul zonei euro sau de impozitarea grupului GAFA (Google, Apple, Facebook şi Amazon), asupra cărora ele au încheiat acorduri la un nivel minim, mult sub ambiţiile franceze. Cele două capitale au de asemenea divergenţe în materie de politica exportului de armament.

"Ne confruntăm cu o criză existenţială a integrării europene, cu Brexitul şi cu o creştere aşteptată a forţelor naţionaliste la apropiatele alegeri europene. În acest context, să afirmi că crezi în cooperarea franco-germană are valoare de simbol", comentează experta Claire Demesmay, de la Institutul de cercetări german DGAP, la postul de radio public german.

Acest simbol nu întruneşte unanimitatea şi este contestat de câteva zile în Franţa. 

Aceasta este o nouă acţiune "pe tăcute" a preşedintelui Republicii care este "pe cale să năruie puterea ţării noastre", a declarat lidera Adunării Naţionale, Marine Le Pen. "Este ca şi pactul Marrakesh asupra migraţiei: aflăm cu trei zile înainte ceea ce se semnează, astfel încât nimeni să nu poată veni să conteste conţinutul acestui tratat", a spus ea vineri.

Marine Le Pen l-a acuzat de asemenea pe Emmanuel Macron că vrea să împartă cu Germania locul Franţei la Consiliul de Securitate al ONU, ceea ce nu figurează în tratat şi Palatul Elysee a dezminţit. Parisul pledează în schimb pentru ca Germania să-şi obţină propriul său loc în Consiliul de Securitate.

Liderul Franţei nesupuse, Jean-Luc Melenchon, a denunţat şi el luni "reculul suveranităţii noastre", care pentru el "merge aici împreună cu reculul social şi ecologic".

Obiectivul tratatului "nu este progresul social sau tranziţia ecologică, ci competitivitatea" cu "mai puţine servicii publice şi investiţii publice, reduceri de salarii, vânătoarea de şomeri", a afirmat Jean-Luc Melenchon.

El şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea că prin acest tratat, Franţa şi Germania "urmează să elaboreze poziţii comune în instituţiile europene". "Alinierea la Germania în toate circumstanţele, Emmanuel Macron o face încă de la începutul mandatului său de cinci ani", a regretat Melenchon.

AGERPRES

Subiecte în articol: paris berlin trata proeuropean
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri