Jurnalul.ro Special Anchete Partenerul de business al familiei Elenei Udrea, condamnat definitiv în dosarul Carpatica Asig

Partenerul de business al familiei Elenei Udrea, condamnat definitiv în dosarul Carpatica Asig

de Ion Alexandru    |   

Personajul pe care Adrian Alexandrov l-a ales drept coadministrator în cele patru companii „Transilvania”, dintre care două înființate în luna ianuarie a acestui an, și-a terminat de executat o pedeapsă penală, primită cu suspendare, în ziua de Crăciun a anului 2019.

 

Adrian Gurzău a încheiat, în dosarul „Carpatica Asig”, cu Direcția Națională Anticorupție, un acord de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. El a avut de executat și 60 de zile de muncă în folosul comunității, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, primărie care, printre alții, l-a dat în judecată și a cerut executarea silită pentru recuperarea chiriei aferente fostului cabinet de parlamentar pe care Gurzău l-a folosit.

Prin Sentința Penală nr. 567 din 28 martie 2017, rămasă definitivă, prin neapelare, la data de 25 aprilie 2017, Adrian Gurzău, deputat în Parlamentul României și administrator în fapt al unei societăți comerciale, la data faptelor, a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o perioadă de trei ani, ca urmare a încheieri unui acord de recunoaștere încheiat cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție, acord admis de Tribunalul București.

Prin decizia de condamnare, i-au fost instituite actualului administrator al formelor controlate de iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, pe o perioadă de doi ani, dreptul de a fi ales în autoritățile administrației publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care presupune exercițiu autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Trafic de influență

Concret, la data de 6 februarie 2017, DNA i-a trimis în judecată, sub control judiciar, pe afaceriștii Ion Sorin Tatu și Dan Hosu, precum și pe fostul șef al Serviciului de Combatere a Traficului de Migranți din cadrul IGPR, Cătălin Marian Cataramă. În același dosar, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administrație al SC Carpatica Asig SA Sibiu, pentru trei infracțiuni de trafic de influență în formă continuată. 

În ceea ce-l privește pe fostul deputat PMP Adrian Gurzău, acesta a încheiat acordul de recunoaștere cu DNA.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Angela Toncescu a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioada 2015-2016, a acționat în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) în folosul Carpatica Asig SA, în vederea numirii sale în funcția de președinte al Consiliului de Administrație, iar ASF trebuia să nu emită decizii defavorabile la adresa acestei companii de asigurări.

I-au fost confiscați 365.661 de lei

În perioada respectivă, spun procurorii, în schimbul influenței exercitate asupra unor persoane din conducerea ASF, Ion Sorin Tatu, Dan Hosu și Adrian Gurzău au pretins și primit foloase necuvenite, constând în indemnizații lunare de la SC Carpatica Asig SA. Primirea acestor bani a fost mascată prin încheierea cu firmele administrate de aceștia în mod direct sau prin interpuși a unor contracte păguboase pentru Carpatica Asig SA, valoarea acestora ajungând, în unele cazuri, la 480.000 de euro fără TVA.

Prin sentința de condamnare primită, Adrian Gurzău a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pentru o perioadă de 60 de zile, în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca sau chiar la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, unde primar este Emil Boc. Mai mult, instanța a confiscat de la Adrian Gurzău suma de 365.661 de lei, reprezentând folosul necuvenit obținut prin săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în acest dosar.

Executarea pedepsei de 2 ani și 8 luni, cu suspendare, a intervenit în data de 25 decembrie 2019.

Parlamentul și Primăria lui Boc au trimis recuperatorii pe urmele lui Gurzău

De altfel, Adrian Gurzău a mai avut de-a face cu instanțele de judecată. Spre exemplu, Parlamentul României l-a acționat în judecată pe fostul deputat pentru că nu a restituit instituției legislative aparatura birotică pe care a ridicat-o la momentul în care a fost validat ca parlamentar.

În cererea de chemare în judecată, Parlamentul României a solicitat instanței să-l oblige pe pârâtul Adrian Gurzău să restituie bunurile primite în folosință temporară, în exercitarea mandatului de deputat, pe care nu le-a predate la sfârșitul legislaturii 2012-2016.

Este vorba despre două PC Compaq Evo D310V cu CD-Rom, despre un PC LT HP Compaq 6610B, despre două Unități Centrale Fujitsu Siemens Celsius W350, despre o imprimantă HP Laserjet 3330, despre o imprimantă color Lexmark, despe un monitor LCD Color Fujitsu, despre o tabletă Samsung TAB 4, despre un copiator multifuncțional Xerox M20I, toate în valoare de 7.729,89 de lei.

De asemenea, pe numele lui Gurzău, Parlamentul mai avea deschis un proces privind recuperarea unei imprimante multifuncționale, în valoare de 1.675 de lei.

Însă nu este pentrru prima dată când Adrian Gurzău este executat silit. O firmă i-a pus poprire pe salariu, până la concurența sumei de 8.440,82 de lei. Iar cel mai spectaculos astfel de dosar este cel în care Primăria Municipiului Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc, l-a chemat în judecată pentru recuperarea sumei de 24.832 de lei, bani reprezentând contravaloarea unui spațiu închiriat pentru cabinetul parlamentar folosit de Adrian Gurzău.

Nașa Elena Udrea și invitatul Traian Băsescu, la botezul fiului

În 12 martie 2016, fostul președinte Traian Basescu a participat, în calitate de invitat, alături de soția sa, Maria Basescu, iar Elena Udrea a fost nașa copilului botezat al lui Adrian Gurzău, Tudor Adrian. „Eu l-am botezat și pe George, fratele lui Tudor Adrian, și le spuneam părinților că ar trebui să mai facă, pentru că încă nu am învățat toți pașii, ne-am cam încurcat. (…) A ieșit un botez frumos și acum este un copil deja creștinat și sunt convinsă că va fi un copil fericit, cu credință în Dumnezeu și că părinții vor avea grijă să aibă o viață cât se poate de liniștită și cu toate dorințele lui împlinite”, a declarat, atunci, Elena Udrea. Între timp, relația dintre Udrea și Gurzău s-a sudat și mai mult, prin prisma afacerilor pe care ex-deputatul condamnat le administrează împreună cu Adrian Alexandrov.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri