Jurnalul.ro Ştiri Politică Pătru sugerează că SRI s-a implicat în alegerile din 2009

Pătru sugerează că SRI s-a implicat în alegerile din 2009

de Marius Gîrlașiu    |   

Întâlnirea dintre Mircea Geoană şi Sorin Ovidiu Vântu înaintea turului al doilea al prezidenţialelor din 2009 a fost principalul subiect de dezbatere la audierile de ieri din comisia parlamentară care anchetează alegerile din urmă cu opt ani. În schimb, fosta şefă AEP, Ana Maria Pătru, a declinat prezenţa la audieri, ridicând suspiciuni asupra modului în care firma SIVECO a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare a voturilor și transmitere a datelor către AEP.

Deputatul PMP Robert Turcescu l-a întrebat pe Mircea Geoană dacă vizita sa acasă la Vîntu, din ajunul alegerilor, a dus la pierderea fotoliului de la Cotroceni. „În opinia mea, şi vă spun asta la distanţa şi cu calmul, şi fără nicio intenţie de revenire în politica românească, că a fost un pretext, a fost folosit, şi care a avut un impact, din punctul meu de vedere, modest. Diferenţa de voturi era mai mult decât acoperitoare pentru orice eventual impact negativ al vizitei mele în acea seară”, a răspuns Geoană. Fostul lider PSD le-a sugerat parlamentarilor că ar fi mai interesant de văzut „cine stătea pe urmele unui candidat prezidenţial, cu o noapte înainte, făcând astfel de poze”, acesta fiind un subiect mai relevant decât opţiunea sa, „inspirată sau mai puţin inspirată”, de a-l vizita pe Vântu. În continuare, Turcescu l-a întrebat pe Geoană dacă acea vizită la Vîntu a fost singura, răspunsul fostului şef al PSD fiind unul destul de evaziv: „în perioada campaniei electorale am avut întâlniri cu toţi liderii de trusturi de presă, aşa cum face orice candidat din România”. La rândul său, Geoană a acuzat că este un lucru demn de Cartea Recordurilor ca un ofiţer acoperit (n.r. fostul jurnalist Robert Turcescu) să modereze o dezbatere prezidenţială, actualul deputat PMP răspunzând că avansarea sa în grad ca ofiţer acoperit s-a întâmplat la mult timp după dezbaterea din 2009. Mai mult, Turcescu a postat pe Facebook o înregistrare din 2007 a celebrului moment în care Mircea Geoană era întrebat dacă nu cumva există prea mulţi ofiţeri de informaţii în România, liderul PSD spunând senin că „nu ştim câţi suntem în primul rând”. Turcescu a amintit că la dezbaterea prezidenţială din 2009 şi-a pierdut imparţialitatea încercând să îl salveze pe Geoană „din colţii lui Băsescu” atunci când acesta l-a întrebat despre vizita la Vîntu. „De altfel, Traian Băsescu mi-a şi reproşat în câteva rânduri, de-a lungul anilor, că l-am întrerupt brutal în acel moment, când trăgea cu tunul în Geoană. Am făcut-o pentru că mi-era milă când vedeam cum transpirase Geoană şi cum dăduse în bâlbâială, mi-a fost frică să nu leşine acolo şi să se întrerupă dezbaterea”, a explicat deputatul PMP.

Cât de mult sau cât de puţin a contat vizita mea în seara de dinainte, e o chestiune subiectivă. Eu cred că a fost un pretext. Cum apare practic un filaj în spatele unui candidat la preziden- ţiale, este un lucru despre care mai degrabă dumneavoastră ar trebui să fiţi interesaţi. Mircea Geoană, candidatul PSD la alegerile din 2009

Pătru are suspiciuni rezonabile despre SIVECO şi Irina Socol

Programată şi ea la audieri, Ana Maria Pătru, vicepreşedinte al AEP în 2009, a declinat invitaţia comisiei, trimiţându-le aleşilor o scrisoare în care explică faptul că fiul său, care a intrat „într-o stare de depresie extrem de accentuată” după ce ea a fost reţinută de către DNA în decembrie 2016, a implorat-o „cu lacrimi în ochi” să nu meargă în Parlament pentru a nu fi „luată” din nou. În scrisoarea trimisă comisiei, Pătru consideră „suspect” faptul că SIVECO, firma controlată de Irina Socol, „a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP, inclusiv la alegerile din 2009”. Pătru susţine că ar fi util de lămurit modul în care SIVECO a câştigat licitaţiile pentru softurile de numărare a voturilor şi transmitere a datelor, sugerând că „există sau exista până de curând un interes la nivelul anumitor instituții pentru ca această firmă să se ocupe de acest proces esențial într-o democrație”. Fosta şefă AEP mai afirmă că intuiţia şi relaţia de prietenie care a legat-o de Irina Socol începând din anul 2009 îi ridică suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de conducerea SRI.

În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la inițiativa Irinei Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acțiuni operative. Ana Maria Pătru, vicepreşedinte AEP în 2009

Subiecte în articol: pătru SRI alegeri 2009
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri