Jurnalul.ro Special Anchete Pază cu iz de „Doi și-un Sfert”, pentru următorii patru ani, la Aeroporturile Otopeni și Băneasa

Pază cu iz de „Doi și-un Sfert”, pentru următorii patru ani, la Aeroporturile Otopeni și Băneasa

de Ion Alexandru    |   

Aeroporturile Henri Coandă și București Băneasa vor fi păzite, în următorii patru ani, de compania controlată de fostul director general adjunct al „Doi și-un sfert”, chestorul de poliție Bujor Florescu, prin intermediul fiicei sale. Suma pe care Compania Națională de Aeroporturi București o va achita firmei de pază X Guard Security System, în cadrul căreia asociatul majoritar, cu 99%, este Ines-Magdalena Bercaru, se ridică la aproape 12,5 milioane de euro. Aceeași firmă a mai derulat, anul trecut, un contract cu Aeroporturile București, atribuit fără licitație.

Noul contract pentru servicii de pază a fost scos „la mezat” de Compania Națională de Aeroporturi București încă din data de 4 ianuarie 2021, organizând, pentru atribuirea lui, o licitație restrânsă, având ca preț maxim pe care autoritatea contractantă era dispusă să-l plătească 64.640.189 de lei fără TVA.

Conform documentației de atribuire, publicată pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), este vorba despre servicii de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor deținute de Compania Națională de Aeroporturi București la punctele de lucru de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București și de la Aeroportul Internațional București-Băneasa „Aurel Vlaicu”. Autoritatea contractantă a făcut cunoscut, atunci, că intenționează să încheie un acord-cadru, pentru o durată de patru ani (48 de luni), în cadrul căruia să fie încheiate și contracte subsecvente, valoarea maximă a unui astfel de contract subsecvent fiind de 35.117.148,84 de lei fără TVA.

Licitație restrânsă, atribuită după un an

La procedura restrânsă de licitație au fost depuse cinci oferte, dintre care doar patru au fost declarate admisibile, una fiind descalificată ca inacceptabilă. Un an și patru luni după publicarea anunțului de participare, în 21 aprilie 2022, Compania Națională de Aeroporturi București a declarat câștigătoare oferta depusă de SC X Guard Security System SRL, cu care a și încheiat acordul-cadru nr. 139/2022, în valoare finală de 51.463,312,8 lei fără TVA, respectiv de 61.241.342,3 lei cu TVA, ceea ce înseamnă 12.498.233,1 euro.

Practic, pentru fiecare an, din cei patru cât durează acest contract, firma respectivă urmează să încaseze câte 3.124,558,3 euro, iar pentru fiecare lună - câte 260.379,9 euro.

Afaceri cu repetiție

Nu este pentru prima dată când această societate derulează contracte cu Compania Națională de Aeroporturi București. La data de 16 decembrie 2020, această entitate a încheiat, fără licitație, un contract privind achiziția de servicii de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor pe care le deține la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, dar și la Aeroportul Internațional București Băneasa. Este vorba despre 41 de posturi de pază, contractate pentru o perioadă de patru luni, pentru care autoritatea contractantă a plătit nu mai puțin de 2.363.427,64 de lei fără TVA, respectiv 2.812.478,9 lei cu TVA inclusă.

Contractul scos la mezat de Compania Națională de Aeroporturi București pentru aceste servicii de pază a fost adjudecat tot de compania SC X Guard Security System SRL

X Guard Security a fost administrată de însuși chestorul Florescu

SC X Guard Security System SRL a fost înființată în 23 septembrie 2016, sub denumirea de SC Gold Guard Security SRL, de către un anume Cristian Victor. În data de 10 noiembrie 2017 este numit administrator nimeni altul decât chestorul de poliție Bujor Florescu (FOTO), fost șef al Direcției de Investigare a Fraudelor din Poliția Română, fost director general adjunct al Poliției Capitalei și fost director general adjunct al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI). În data de 2 decembrie 2017, chestorul Bujor Florescu primește ajutoare, în sensul că acționarul unic mai numește un administrator, în persoana lui Marius Linul. Acesta este, la rândul său, chestor de poliție, pensionat în anul 2016, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, ex-șef de sector și director general al DGIPI. Bujor Florescu mai rămâne ca administrator al acestei companii până în data de 2 iulie 2018. În data de 5 decembrie 2019 este din nou majorat capitalul social al SC X Guard Security System SRL, prin cooptarea unui al treilea acționar, în persoana Magdalenei Ines Bercaru, fiica lui Bujor Florescu, aceasta primind 50% din firmă. În 19 decembrie 2019 rămân acționari doar Magdalena Ines Bercaru și Valentin Tirnaru. Fiica lui Florescu deține 99 la sută din capitalul social.

Magdalena Ines Bercaru este căsătorită cu Mihail Bercaru, cel despre care presa centrală a dezvăluit că ar fi plasat, cu titlu de farsă, un dispozitiv de interceptare în locuința de serviciu a fostului ministru de Interne Carmen Dan. În august 2017, sora lui Carmen Dan l-a rugat pe un apropiat să o ajute cu verificarea acestei locuințe, bărbatul în cauză punând-o în legătură cu ginerele chestorului Bujor Florescu, Mihail Bercaru, care deține o companie privată de detectivi particulari.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri