Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu persoanele au primit mai puțini bani decât în decizie

Recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu persoanele au primit mai puțini bani decât în decizie

de Redacția Jurnalul    |   

Casa Națională de Pensii Publice a adus precizări cu privire la cuantumul net al sumelor primite după recalculare.

În situația pensionarilor care au primit decizia de recalculare iar pe talonul de pensie din luna septembrie 2024 valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare se disting două situații:

1. Pensii care după recalculare au depășit pragul de 2.000 de lei și pentru care, în luna septembrie 2024, s-a calculat și reținut impozitul de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei.

Ca și până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăsește și pe talonul de pensie, iar în situația în care cuantumul brut depășește plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menționează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei, este menționat distinct.

Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2024. 

2. Pensii pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situații în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună.

În aceste cazuri, diferențele cuvenite între pensia recalculată și pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie.

Așa cum am menționat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească și diferența cuvenită pentru această lună”, arată CNPP pe Facebook.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri