Jurnalul.ro Ştiri Social Ce document trebuie să trimită trimestrial pensionarii români din străinătate?

Ce document trebuie să trimită trimestrial pensionarii români din străinătate?

de Redacția Jurnalul    |   

Începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii români care locuiesc în străinătate vor trebui să trimită, de două ori pe an, un certificat de viață către casele teritoriale de pensii din România.

Acest document, care atestă că beneficiarul pensiei este în viață, trebuie transmis semestrial, în lunile martie și septembrie, conform noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, informează avocatnet.ro.

Conform legii, beneficiarii nerezidenți sunt obligați să trimită certificatul de viață până la datele de 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an. Certificatul trebuie semnat în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de ședere permanentă, autorități care pot include instituții de asigurări sociale, autorități administrative locale sau notari publici.

În cazul în care pensionarii nu respectă termenele de transmitere a certificatului, plata pensiei va fi suspendată începând cu luna următoare. Reluarea plății se va face de la data suspendării, după ce beneficiarul comunică certificatul de viață.

Până acum, pensionarii trebuiau să trimită acest certificat anual, până la ultima zi a anului, dacă solicitau transferul drepturilor de pensie în străinătate, conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri