Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentru oficialii francezi, bitcoin este"o iluzie periculoasă"

Pentru oficialii francezi, bitcoin este"o iluzie periculoasă"

Preşedintele Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Franţa (AMF) a denunţat luni bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasă" şi un instrument pentru infractori, pronunţându-se ferm împotriva criptomonedei, care a depăşit pragul de 11.000 de dolari, pentru prima dată de la lansare.

 

"Este un mod de a achiziţiona bunuri ilicite, de a face evaziune fiscală, de a dezvolta şi plăti pentru infracţiuni cibernetice. Dacă este o monedă, este una foarte proastă", a afirmat Robert Ophele, preşedintele AMF, într-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.Oficialul a explicat că nu este sigur că ar vrea să reglementeze bitcoin deoarece nu are nici o legătură cu economia reală.

Săptămâna trecută, şeful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat că este prea devreme pentru banca sa să aibă nevoie de o strategie privind bitcoin şi nu o consideră o rezervă de valoare. Între timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obţinut permisiunea de a începe tranzacţiile de contracte futures pentru bitcoin.

"Este o provocare pentru guvernatorii băncilor centrale şi pentru autorităţile de supervizare. este o piaţă nereglementată şi trebuie să o spun: o iluzie periculoasă", a afirmat Robert Ophele. Şi Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achiziţionarea de criptomonede, insistând pe instabilitatea acestui nou tip de monede.

ESMA subliniază că noile operaţiuni de strângere de fonduri pe Internet, denumite 'Initial Coin Offerings' (ICO), un termen modelat după expresia IPO - care în limba engleză desemnează oferta publică iniţială - sunt nereglementate, volatile şi opace, scrie agerpres.

"ICO-urile sunt investiţii extrem de riscante şi înalt speculative", avertizează regulatorul, care adaugă că există riscul unei pierderi totale a investiţiei. "Multe dintre aceste monede nu au o valoare intrinsecă decât cea a utilizării lor pentru a avea acces la un serviciu sau produs", a adăugat ESMA, avertizându-i totodată pe emitenţii acestor monede că ar putea fi supuşi reglementărilor în vigoare.

După organismele de reglementare din Elveţia şi SUA, a venit şi rândul ESMA să reclame un control mai stric asupra criptomonedelor. China a interzis pur şi simplu operaţiunile de tip ICO.

Avertismentul ESMA vine într-un moment în care bitcoin, cea mai emblematică monedă virtuală, cunoaşte o evoluţie volatilă. După ce în data de 8 noiembrie a atins o valoare record, cursul bitcoin a coborât în următoarele zile până la 5.605 dolari, adică o scădere de aproape 30% iar săptămâna trecută a depăşit pragul de 11.000 de dolari.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri