Jurnalul.ro Ştiri Observator Percheziții de amploare în București și Ilfov. Cum au vrut 2 persoane să obțină zeci de milioane lei

Percheziții de amploare în București și Ilfov. Cum au vrut 2 persoane să obțină zeci de milioane lei

Au fost percheziții de amploare, joi, la la instituții și la domiciliile unor persoane, într-un caz de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și trafic de influență. Două persoane au vrut obțină zeci de milioane de lei.

Polițiști din cadrul Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii DIICOT fac șapte percheziții în municipiul București și în județul Ilfov, la domiciliile a 3 persoane fizice și la sediile a două instituții, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălarea banilor și trafic de influență.

În cauză, a fost dispusă extinderea urmăririi penale față de două persoane, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și trafic de influență.

Din actele de urmărire penală efectuate rezultă date și probe potrivit cărora cele două persoane ar fi aderat la grupul infracțional organizat constituit începând cu luna august 2021, în scopul dobândirii sumei totale de 81.228.151 de lei (16.442.945,53 euro) aflate în conturile bancare ale unei companii cu sediul într-o jurisdicție offshore, fără ca organele sale de conducere să cunoască sau să accepte aceste operațiuni/tranzacții derulate pe conturi.

Activitatea s-ar fi realizat prin folosirea în fața funcționarilor bancari a unor înscrisuri care atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului (respectiv calitatea nereală de mandatar și împuternicit pe conturi) și fără o justificare economică sau juridică, a mai multor contracte de consultanță financiară, juridică sau asociere în participațiune, al căror obiect nu a fost prestat în realitate, convenții menite să asigure transferurile de sold/viramentele în conturile pretinșilor prestatori de servicii juridice/financiare, precum și retrageri de numerar.

„Astfel, perioada septembrie 2021 – mai 2022, în executarea aceleiași rezoluții infracționale unice, cele două persoane ar fi sprijinit material și ar fi susținut hotărârea infracțională a liderului grupării de a obține pentru sine și pentru alții, prin mijloace frauduloase, întregul disponibil bancar al companiei, prin schimburi sau depunere de documente la anumite instituții, acordarea de sfaturi, intermedierea legăturii dintre membrii grupului, promisiuni că vor influența favorabil, prin prisma calității (nereale) de lucrători în cadrul unui serviciu de informații și conexiunile avute în mediul politic și bancar, factorii de decizie ai unei unități bancare și ai unei instituții, precum și derularea procedurilor bancare privind actualizarea pe bază de risc a informaţiilor despre client, aplicarea măsurilor de cunoaștere a clientelei și stabilire a beneficiarului real (Ultimate Beneficial Owner - UBO), în conformitate cu Legea nr. 129/2019, avizarea și procesarea plăților în numele companiei offshore și evaluarea rapoartelor de tranzacții suspecte (RTS) transmise de diferite unități bancare către respectiva instituție cu privire la operațiunile derulate de clientul bancar respectiv, prin prisma riscului de spălare a banilor și finanțare a terorismului. Din cercetări a rezultat că cele două persoane ar fi cunoscut că pentru efectuarea transferurilor de fonduri din conturile bancare ale firmei sunt folosite contracte fictive de consultanță, prestări servicii, asociere în participațiune, al căror obiect nu a fost prestat în realitate, înlesnind și ajutând astfel la inducerea în eroare și păgubirea unei unități bancare cu 55.096.151,72 lei (11.153.067,14 euro), diferența de 26.131.999,28 lei (5.289.878,39 euro), rămasă în soldul conturilor nefiind obținută ca urmare a intervenției organelor judiciare din cadrul DIICOT -Structura Centrală, care au întrerupt procesarea operațiunilor bancare solicitate de membrii grupării”, arată IGPR într-un comunicat de presă transmis joi.

În schimbul ajutorului oferit în realizarea scopului grupului infracțional, există suspiciunea că una dintre persoane ar fi primit aproximativ 2.000.000 de euro, provenind din fondurile bancare ale companiei prejudiciate.

Ulterior, în contextul efectuării urmăririi penale în cauză, există date și probe că după arestarea liderului grupării și plasarea acestuia în arest la domiciliu, în cursul lunii iulie 2022, aceștia i-ar fi pretins 60.000 de euro, contravaloarea unui ceas Rolex. Cei doi au lăsat să se creadă că, în calitate de lucrători ai unor servicii de informații (calitate nereală), ar avea influență asupra magistraților judecători (nenominalizați), pentru a-i determina să dispună punerea sa în libertate.

„Cele 2 persoane au fost conduse la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, în vederea audierii”, mai arată DIICOT.

În același caz, la data de 5 mai 2022, polițiști din cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul BCCO Constanța și IPJ Bistrița Năsăud – SICE, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, au pus în aplicare 28 de mandate de percheziție domiciliară. Activitățile s-au desfășurat în municipiul București (18) și în județele Ilfov (4), Tulcea (3), Cluj (1), Giurgiu (1) și Ialomița (1), la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice, precum și la sediul social și două puncte de lucru ale unei unități bancare din România.

 

 

Subiecte în articol: perchezitii bucuresti Ilfov
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri