Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Personal calificat, cu „garanție” de un an

Personal calificat, cu „garanție” de un an

de Diana Scarlat    |   

În România încă se mai formează personal calificat pentru industria ospitalității, fabrici și șantiere navale, însă numărul celor care rămân să muncească în țară este mic. Mulți dintre cei care beneficiază de cursurile de formare finanțate prin proiecte europene preferă să-și găsească un loc de muncă în străinătate, imediat după ce își obțin diploma de absolvire. Dar, chiar și așa, industria românească beneficiază de forță de muncă în timpul cursurilor de formare și de circa 30% dintre cei care se califică și aleg să muncească în România. Până acum, media de păstrare a personalului nou, calificat prin proiecte cu finanțare europeană, a fost de un an, însă ar putea crește, dacă și veniturile oferite de angajatori cresc.

 

Cei care implementează proiecte europene finanțate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) sunt aproape „vânați” de angajatorii cu mare nevoie de personal. Pe litoralul românesc, de exemplu, unde se simte o mare nevoie de personal calificat, chiar de la începutul anilor 2000, acutizată în timp, industria ospitalității absoarbe cât poate din absolvenții care beneficiază de cursuri gratuite și alte facilități. Perioadele de practică sunt o adevărată binecuvântare pentru angajatorii care devin parteneri în astfel de proiecte, pentru că au, astfel, mai multă mână de lucru. Din păcate pentru industria ospitalității, mulți dintre bucătarii, chelnerii, barmanii sau cameristele care obțin diplome de calificare preferă să plece la muncă în străinătate, pe salarii mult mai mari decât în Românnia. Estimările arată că din acest domeniu de activitate rămân la muncă sezonieră în România circa 10% dintre absolvenți, iar cei mai mulți plecați în scurt timp sunt tinerii.

 

Jumătate dintre absolvenți se angajează

 

Situația se schimbă puțin, în privința muncitorilor calificați pentru munca pe șantierele navale. Este încă foarte mare nevoia de muncitori calificați, specializați în meserii aproape dispărute, din cauza migrației masive a forței de muncă, iar cursurile de formare profesională pentru șantierele navale, de exemplu, reprezintă salvarea multor angajatori. Nici în acest sector de activitate nu rămân să muncească în țară mai mult de 30% dintre absolvenții acestor cursuri, dar, chiar și așa, angajatorii care devin parteneri în proiectele POCU, pentru a asigura locurile de practică, se bucură de prestația „învățăceilor”, apoi de cei care acceptă să muncească în țară. Se asigură, astfel, personalul de care este nevoie, măcar pentru un an, chiar dacă angajatorii oferă contracte pe perioadă nedeterminată. „În proiectul „Ocupare sustenabilă în regiunea sud-est”, totalul persoanelor înscrise pentru cursurile de formare este 516, inclusiv cu studii gimnaziale, opt sau zece clase, în funcție de perioada în care au terminat. Îi putem forma inclusiv pe cei care nu au bacalaureatul, dar au vârsta peste 25 de ani, dacă sunt șomeri sau nu au lucrat în ultima perioadă de timp. Ne adresăm și persoanelor de etnie rroma sau celor cu vârsta de peste 54 de ani. Din aceștia avem obligația să angajăm jumătate dintre cursanți, până la finalul proiectului”, explică Diana Chivu, reprezentantă a Blocului Național Sindical (BNS), care implementează proiectul.

 

Forță de muncă pentru producători

 

La Șantierul Naval din Mangalia, care tocmai a semnat câteva contracte importante pentru construirea unor nave maritime, sunt deja 28 de absolvenți ai cursurilor de formare care vor rămâne să lucreze, pe perioadă nedeterminată. Prin același proiect, alți 26 se angajează la șantierul naval de la Brăila, unde va termina cursurile de formare o altă grupă, în curând. „Cei mai mulți optează pentru angajare, deși au posibilitatea să refuze ofertele. La Mangalia avem acum încă două grupe în derulare și urmează să se formeze alte două grupe. Se formează în meseriile de sudor pentru construcții navale, tubilator naval și lăcătuș construcții metalice navale”, mai spun reprezentanții BNS. Salariile de pornire sunt de la 2.500 de lei net, iar șantierele au și foarte multe firme subcontractoare care, la rândul lor, au mare nevoie de personal calificat și pot oferi venituri competitive pe piață.   

Tubulatorul naval este o meserie foarte căutată și pentru care am suplimentat grupele de curs. Până în decembrie 2019, avem de format 18 grupe de curs, în cele trei meserii. Până în acest moment avem în derulare patru grupe de calificare.

Diana Chivu, BNS

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri