Rezultatul înregistat în primul tur al alegerilor prezidenţiale a aruncat România în aer. În turul 2 se vor confrunta Elena Lasconi şi Călin Georgescu, iar cu 3 zile înainte de votul final pentru Cotroceni, documente CSAT au fost desecretizate. O premieră în istoria României, ca documente oficiale ale serviciilor secrete de informaţii să fie prezentate publicului.
Președintele Klaus Iohannis, al cărui ultim mandat este pe final, a desceretizat documentele CSAT care fac referire la campania electorală a lui Călin Georgescu. Este o premieră când documente oficiale ale serviciilor secrete de informații sunt făcute publice.
În aceste documente, SRI, SIE şi MAI fac referire la atacuri cibernetice venite din 33 de ţări şi la influenţa unor actori statali şi non-statali în procesul electoral din România.
Desecretizarea acestor documente a venit după ce Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur de alegeri, prin urmare turul doi va continua așa cum a fost planificat.
Ce spune un fost judecător al Curții Constituționale
"Nu se mai poate face nimic. Eu nu contest ca aceste documente desecretizate să fie extrem de reale, dar trebuia făcut ceva până acum. Nu acum când începe votarea, e prea târziu. Nu comentez nimic din ceea ce se spune în spaţiul public. Aceste chestiuni se ştiau de mai mult timp, se ştia că există atacuri cibernetice din partea unor actori statali sau non-statali. De ce acum după mai multe zile se desecretizează? Dacă s-ar face ceva acum, ne-am decredibilza ca naţiune. Păi ce facem, bulversăm toată România pentru că noi n-am fost atenţi la timp? Cine va trebu să răspundă ulterior. Un preşedinte poate fi arestat şi de pe scaun, nu asta e problema. Problema e că dăm impresia că nu suntem stăpâni pe ce facem la noi acasă.
Şi eu pot să mă duc mâine la CCR să cer anularea alegerilor şi să fiu declarat preşedinte. Nu se poate aşa ceva, sunt nişte legi, nişte proceduri. CCR validează ce-i dă BEC. Noi trebuie să fim atenţi la vot, Curtea Constituţională va decide dacă validează rezultatul sau nu. Este acuzat, suspecta (n.red. Călin Georgescu), dar de ce nu se face nimic? De ce nu se porneşte o acţiune penală, nu IN REM (n.red. cercetarea faptei), ci IN PERSONAM (n.red. cercetarea unei persoane)?. Să se demonstreze dacă e omul ruşilor şi ce a făcut. Adică, nu ne jucăm cu termenii şi cu libertatea oamenilor. N-am nimic împotrivă dacă se demonstrează că Georgescu e omul ruşilor, dar să se demonstreze, să se arate. Noi doar facem afirmaţii. Nu ştiu de ce statul român nu face nimic", spune Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, potrivit observatornews.ro.