Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Petrol: O alianta Arabia-Rusia, in detrimentul OPEC!

Petrol: O alianta Arabia-Rusia, in detrimentul OPEC!

Arabia Saudita incearca sa atraga Rusia intr-un nou club al producatorilor de petrol, cu scopul de a stabiliza piata pe termen lung si punand, astfel, sub semnul intrebarii rolul Organizatiei tarilor exportatoare de titei, pe care o prezideaza in prezent, sunt de parere analistii din domeniu.

 

Arabia Saudita este cel mai mare exportator de petrol din lume, iar Rusia este primul producator mondial de brut, cu 10,6 milioane de barili pe zi, urmata de Statele Unite, cu 10,5 milioane. Aceasta noua alianta ar urma sa fie mai extinsa decat OPEC, cu cei 14 membri ai sai si care domina piata petrolulu incepand din 2016, dar a carui autoritate se estompeaza pe zi ce trece. Unii afirma chiar ca, "de facto, cartetul a murit".

In ianuarie, Arabia Saudita a lansat oficial ideea prelungirii la nesfarsit a acordului de cooperare semnat la sfarsitul anului 2016 de 24 de producatori (cei 14 ai OPEC si alti 10), pentru a reduce productia si a stimula preturile. Propunerea a fost sustinuta de unii membri ai OPEC, in special de Emiratele Arabe Unite si de Kuweit. Evitand un raspuns transant, Kremlinul a declarat luna trecuta ca Rusia si Arabia au abordat "un spectru larg de optiuni" pentru o colaborare pe piata mondiala a aurului negru.

In acest context, cei 24 de actori ai domeniului se reunesc vineri la Jeddah, in vestul Arabiei, pentru o evaluare a situatiei existente si pentru a vorbi despre natura relatiilor viitoare. Nu trebuie uitat ca de la 30 de dolari/baril la inceputul anului 2016, pretul titeiului a trecut de 70 de dolari. "Fara cooperarea Rusiei si a altor producatori din afara cartelului, acest succes nu s-ar fi obtinut", a comentat Kamel al-Harami.

In opinia lui, "noua forma de cooperare pare mai degraba o alianta intre Arabia Saudita si Rusia", catalogata drept "un nou capitol" in istoria industriei petroliere de secretarul general al OPEC, Mohammed Barkindo. Mergand mai departe, ministrul energiei al Emiratelor Arabe, Souhail al-Mazrouei, a anuntat ca pana in decembrie va fi elaborat "proiectul unui statut" al noii aliante. 

"Dupa aderarea Rusiei la acordul de cooperare, OPEC a pierdut din stralucire. Ceea ce inseamna ca, pentru a rezista sub o forma sau alta, trebuie sa lucreze cu altii", a apreciat Harami. Pentru Anas al-Haijji, "OPEC nu va disparea, dar centrul puterii va fi dat de Arabia Saudita si Rusia".

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri