Jurnalul.ro Cultură Muzica Pianistul Cătălin Răducanu revine la Ateneul Român din Bucureşti pe 5 octombrie, cu Turneul ”Un artist, un pian, un țambal – clasic, jazz, folclor”

Pianistul Cătălin Răducanu revine la Ateneul Român din Bucureşti pe 5 octombrie, cu Turneul ”Un artist, un pian, un țambal – clasic, jazz, folclor”

de Redacția Jurnalul    |   

Muzică clasică, jazz și folclor, un singur artist care cântă și la pian, și la țambal - toate în concertul pe care pianistul Cătălin Răducanu îl va susține la Ateneul Român, sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19:00.

Încă puteți achiziționa ultimele bilete rămase: Un artist, un pian şi un țambal - OVE.ro

Va fi penultimul concert din România din Turneul Național ”Un artist, un pian, un țambal – clasic, jazz, folclor”, ajuns anul acesta la ediția a doua, turneu pe care talentatul pianist îl are în desfășurare în această toamnă.

După concertele la Focșani, București (în aer liber), Deva, Bistrița, Iași și Ploiești (4 octombrie), Cătălin Răducanu va cânta la pian și la țambal pe principala scenă bucureșteană, acolo unde are cele mai intense trăiri: „Deși am cântat la sala Ateneului Român de nenumărate ori şi în diferite ipostaze, cameral, singur, cu grupul Violoncellissimo etc, de fiecare dată parcă sala e alta. Are altă energie, altă lumină, te poate inspira într-un anume fel. Mi se pare formidabil. Abia aștept întâlnirea cu publicul de la Ateneu!” (pianistul Cătălin Răducanu).

Să treci prin trei genuri diferite şi să cânţi la două instrumente atât de diferite presupune o personalitate versatilă întâlnită rar în România. Cătălin Răducanu, câştigător a numeroase concursuri naționale și internaționale, de două ori bursier al UNIMIR și al Fundației “Principesa Margareta a României”, artist cu talente multiple, spune: ”Tot timpul am simțit că eu nu sunt doar genul acela de pianist care se duce la pian, cântă o sonată de Beethoven, apoi un Liszt și încheie cu ceva modern, sau ceva de genul ăsta și pe urmă se duce acasă și a doua zi o ia de la capăt. Adică, tot timpul am avut caracterul ăsta versatil, de îmbinare, de alternare a stilurilor, dar bineînțeles, delimitate foarte bine. Îmi place să studiez așa și cred că îmi vine mănușă.”

Înainte de recitalul de la București, Cătălin Răducanu se va opri la Ploiești, pe 4 octombrie, la Sala Filarmonicii - Un artist, un pian și un țambal – 4 octombrie 2024 – Filarmonica "Paul Constantinescu" Ploiești (filarmonicaploiesti.ro), apoi, pe 8 octombrie, la Craiova, tot la Sala Filarmonicii -  Bilete UN ARTIST, UN PIAN SI UN TAMBAL (myticket.ro).

”Vreau să ofer publicului emoție și frumusețe prin actul meu artistic. Muzica să primeze!” (pianistul Cătălin Răducanu)

Detalii pe www.ArtistPianTambal.ro

Instagram: https://instagram.com/artist.pian.tambal

Facebook: (20+) Facebook

Filmul primei ediţii a turneului Un artist un pian şi un ţambal

https://www.youtube.com/watch?v=d487mbEEbw4

Spot video Turneu naţional 2024

https://youtu.be/N5GDZrAeVJ

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

ITINERAR

Ediția de vară

22 iunie, ora 19 – Petriș (judeţul Arad), Castel Salbek - open air

26 iulie, ora 19:00 - Alba Iulia, în Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei, în Festivalul Sărbătoarea Muzicii - open air

6 august, ora 19:00 – Sinaia, Casino în Festivalul Enescu și muzica lumii

 

 

Ediţia de toamnă

4 septembrie, ora 19 - Focşani, Teatrul Mr. Gh. I. Pastia

15 septembrie, ora 20 - Bucureşti, CREART - Grǎdina cu Filme, open air

16 septembrie, ora 19 - Deva, Sala Pro Arte

26 septembrie, ora 19 - Bistrița, Palatul Culturii

1 octombrie, ora 19 - Iaşi, Palatul Culturii

4 octombrie, ora 19 - Ploieşti, Sala Filarmonicii

5 octombrie, ora 19 - Bucureşti, Ateneul Român

8 octombrie, ora 19 - Craiova, Sala Filarmonicii

16 octombrie, ora 19 – Milano, în Festivalul Internaţional Pro Patria


 

PROGRAM MUZICAL:

PIAN CLASIC

Domenico Scarlatti - Sonata în mi major, K. 380

Ludwig van Beethoven - Rondo a capriccio op. 129

Serghei Rachmaninov - Preludiu op. 23, nr. 2, în si bemol major, Preludiu op. 23, nr. 4, în re major, Preludiu op. 23, nr. 5, în sol minor

Claude Debussy - Preludiul nr. 4 "Les sons et les parfums tournent dans l'air du soir", Preludiul nr. 7 "Ce qu'a vu vent le vent d'ouest"

 

IMPROVIZAŢII LA PIAN PE TEME DE JAZZ

Thelonious Monk - Blue Monk

Victor Young - Stella by Starlight

João Bosco - Incompatibilidade de Gênios

Improvizații pe teme din Mociriță cu trifoi, Leliță Ioană, Pe deal pe la cornățel


 

IMPROVIZAȚII LA ȚAMBAL PE TEME FOLCLORICE

Toni Iordache - Baladă Haiducească

Toni Iordache - Horă din Muntenia

Grigoraș Dinicu - Hora Staccato

Toni Iordache - Picături de untdelemn (aranjament propriu)


 

 

Producător: Pro Contemporania

Partener principal: BRD Groupe Société Générale

Coproducător: Radio România

Partener de tradiție: JTI

Partener: The Culture Club

Sponsori : AQUA Carpatica, Senia

Parteneri: Institutul Cultural Român, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Ziarul Metropolis, RFI România, Cronicari digitali, www.demilioane.ro.

Parteneri culturali şi organizatori locali: Primăria Alba Iulia, Centrul Cultural Palatul Principilor, Primăria Orașului Sinaia, Consiliul judeţean Vrancea, Primăria Focşani, Asociaţia culturală Patria Vox Focşani, Primăria Municipiului București, CREART – Grădina cu Filme - Cinema & More, Asociaţia Culturală Dobondi Art, Colegiul Național Decebal din Deva, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Filarmonica din Botoşani, Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul cultural George Coşbuc din Bistriţa, Palatul Culturii din Bistriţa, Ateneul Naţional din Iaşi, Palatul Culturii din Iaşi, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti, Primăria Caracal, Teatrul Naţional Caracal, Filarmonica George Enescu Bucureşti, Asociaţia culturală româno-italiană Pro Patria, Odv.

 

Biografie Cătălin Răducanu

n. 1992, București

Răducanu Cătălin este absolvent al colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" și al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la aceasta din urmă finalizând studiile de licență, master și doctorat în muzica clasică la secția pian principal.

A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, având ocazia să susțină recitaluri solo în Ungaria, Franța, Italia. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gabriel Amiraș, Cristian Beldi, Imre Rohmann, Tunde Kurucz și mulți alții. Este un pianist versatil care pe lângă ipostazele solistice, camerale concretizează proiecte artistice în calitate de pianist improvizator în formule solo, de duo, sau grupuri muzicale mai ample. A participat ca interpret la pian și țambal și în proiecte interdisciplinare precum La steaua... Cuvinte, necuvinte, alături de actorii Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu. În 2023 a fost invitat ca interpret la pian și țambal în spectacolul Aplauze pentru poet …pe scenă, alături de Rodica Mandache și Eduard Păuna, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, proiect prezentat și la București sau la Chișinău. În anul 2024, a făcut parte, alături de actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare și violonista Ioana Tudor, din proiectul Aplauze pentru poet pe scenă…în Italia, proiect care a avut rolul de a duce poezia românească în mijlocul celei mai mari comunități de români din afara țării. Din 2022 este pianistul grupului Violoncellissimo condus de Marin Cazacu, cu care a realizat turneul naţional anual Clasic la puterea a treia Violoncellissimo, dar şi mai multe apariţii în străinătate. Din 2023, este protagonistul proiectului artistic intitulat "Un artist un pian și un țambal" (turneu de recitaluri în care pianistul Cătălin Răducanu înfățișează distinct și bine delimitat trei stiluri muzicale: clasic, jazz, folclor), proiect ajuns în 2024 la a doua ediţie, cu care a avut şi apariţii în străinătate. În prezent este lector universitar la UNMB.


 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri