Jurnalul.ro Ştiri Externe Piața vaccinurilor false lovește planeta, cu ajutorul naivilor de pretutindeni

Piața vaccinurilor false lovește planeta, cu ajutorul naivilor de pretutindeni

de Şerban Mihăilă    |   

Nevoia stringentă de vaccinuri contra COVID-19 și deficitul acestora la nivel global dezvoltă o piață periculoasă de doze false, care cuprinde rapid Europa și continentele americane. Compania farmaceutică americană Pfizer a confirmat că zeci de persoane au primit vaccinuri contrafăcute în Mexic, iar fiole descoperite în Polonia conțineau, de fapt, o substanță utilizată în tratamentul antirid. Autoritățile avertizează populația să nu mai facă prostia să cumpere vaccinuri de pe Internet, deoarece cele legitime pot fi procurate și distribuite deocamdată numai de către guverne. 

 

Pfizer Inc. a identificat la jumătatea săptămânii, în Mexic și Polonia, primele cazuri confirmate de versiuni contrafăcute ale vaccinului contra COVID-19, pe care compania americană îl produce împreună cu BioNTech SE. Fiolele ajunse în mâna autorităților în cadrul unor investigații separate au fost examinate de compania farmaceutică, confirmându-se faptul că acestea erau false și reprezintă ultimele încercări ale rețelelor infracționale de a exploata la maximum naivitatea oamenilor, în plină campanie mondială de vaccinare. Aproape 80 de persoane au primit vaccinuri false la o clinică din Mexic, plătind în jur de 1.000 de dolari americani pentru o doză, scrie „The Wall Street Journal” (WSJ). Deși se pare că substanța folosită era inofensivă pentru organismul victimelor, vaccinul nu oferea nicio protecție în fața bolii care devastează țara de mai multe luni. Fiolele din Mexic, descoperite în lăzi frigorifice pentru bere, erau etichetate fraudulos, având numere diferite de lot față de cele oficiale, precum și o dată eronată de expirare. În februarie, autoritățile sanitare din statul mexican Nuevo Leon avertizau în privința vânzării  „clandestine” de „presupuse vaccinuri contra COVID-19” și solicitau populației să nu apeleze la acestea. Ulterior, în urma unui raid efectuat la o clinică, poliția a reținut șase persoane. Potrivit secretarului pe probleme de sănătate al statului Nuevo Leon, citat de WSJ, oamenii erau injectați cu apă distilată. În martie, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că vaccinuri Pfizer „falsificate” au fost descoperite în Mexic, iar doze contrafăcute „ar putea fi încă administrate”. După examinarea fiolelor din Mexic, Pfizer confirmă acum toate aceste informații. Celălalt caz, confirmat miercuri de Pfizer, demonstrează că și Europa este lovită de vaccinurile contrafăcute. Lichidul din fiolele confiscate din apartamentul unui polonez este o substanță utilizată în cosmetică, cel mai probabil în tratamentul antirid, a anunțat compania americană. Potrivit procurorilor polonezi, dozele etichetate Pfizer-BioNTech au fost confiscate în ianuarie de la cetățeanul arestat ulterior sub acuzația de fraudă și nu au apucat să fie administrate. 

Oportunitate perfectă pentru infractori

Ultimele descoperiri fac parte dintr-o campanie demarată de autoritățile statelor și companii farmaceutice precum Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson, în încercarea de a opri răspândirea vaccinurilor false contra COVID-19. „Suntem conștienți că în acest tip de mediu, stimulat de ușurința și confortul comerțului electronic și de anonimatul oferit de Internet, va exista o creștere a fraudelor, falsurilor și altor activități ilicite, cum ar fi cele legate de vaccinuri și tratamente contra COVID-19”, a declarat Lev Kubiak, șef al securității la Pfizer, pentru ABC News. El a mai spus că deficitul de doze la nivel global provoacă tot felul de înșelătorii și reprezintă „o oportunitate perfectă pentru infractori”. SUA, Mexic, precum și alte state au închis numeroase pagini de Internet frauduloase, care pretindeau că vând doze sau sunt afiliate unui producător de vaccinuri, cum ar fi Pfizer și Moderna, susțin surse oficiale citate de WSJ. Aceste site-uri par să fi urmărit obținerea de informații personale ale utilizatorilor, folosite apoi în scheme de fraudare pe baza identității. Potrivit experților, vaccinurile false contra COVID-19 pot fi cu ușurință deosebite de cele reale, deoarece acestea din urmă pot fi vândute deocamdată numai guvernelor. Din acest simplu motiv, orice doze vândute prin intermediul Internetului sunt contrafăcute și reprezintă un risc major pentru sănătatea oamenilor, susțin aceleași surse, citate de WSJ. 

Poliția, în alertă

Polițiștii din China și din Africa de Sud au confiscat luna trecută mii de doze de vaccinuri anti-COVID-19 contrafăcute, din depozite și fabrici de producție, arestând zeci de persoane, a anunțat Interpol. Concomitent, potrivit WSJ, autoritățile mexicane examinează în prezent un transport de 6.000 de presupuse doze de vaccin rusesc „Sputnik”, descoperite luna trecută la bordul unui avion privat care se îndrepta spre Honduras. În SUA, de luni de zile, o agenție din cadrul Departamentului Securității Interne (DHS) investighează fraudele legate de pandemia globală de coronavirus, recuperând 48 de milioane de dolari în urma unor vânzări de măști, echipamente de protecție personală și alte produse contrafăcute. Toamna trecută, anchetatorii și-au îndreptat atenția spre vaccinurile contra COVID-19, care se apropiau de faza de aprobare, axându-se pe escrocheriile din mediul online. Ei au eliminat 30 de pagini de Internet și au confiscat 74 de domenii web, potrivit datelor furnizate de agenție. Până acum, conform DHS, pe teritoriul SUA nu a fost descoperit niciun caz de vaccinuri contrafăcute. Cu toate acestea, apreciază agenții americani, stocul limitat de vaccinuri contra COVID-19 și cererea extrem de mare pentru acestea împing tot mai mulți oameni să recurgă la surse din afara canalelor oficiale, mai ales în țări precum Brazilia și Mexic, care au o tradiție bogată în falsificarea rețetelor medicale și unde cazurile de infectare cu noul coronavirus sunt în prezent foarte mari. 

Pe fondul măsurilor de securitate extremă adoptate de guverne și companiile farmaceutice în timpul pandemiei, distribuirea de vaccinuri contrafăcute este mult mai ușoară decât furtul și vânzarea ulterioară de doze legale.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri