Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să îți hrănești corect pisica?

Cum să îți hrănești corect pisica?

O pisicuță pufoasă și drăgălașă este alegerea multor părinți atunci când vine vorba despre un animăluț de companie pentru cel mai mic membru al familiei. Cel mai probabil și intenționezi să procedezi la fel, sau deja ai o pisică este partenerul de joacă preferat de micuțul tău. Ori poate că pur și simplu iubești micile feline capricioase, și de aceea ai și tu măcar un exemplar de care să ai grijă?

Indiferent care este răspunsul tău, avem o altă întrebare: cunoști care sunt regulile privind nutriția drăgălașelor pisicuțe? Dacă nu, nicio problemă, citește rândurile următoare și vezi ce trebuie să faci pentru ca pisica voastră să fie una sănătoasă și fericită.

Pisicile sunt animale carnivore

Dacă aveai impresia că poți hrăni pisicuța cu orice, mai ales că ai văzut prin desenele animate din copilărie că mănâncă multă smântână și adoră laptele, uită de așa ceva. Prima, dar și cea mai importantă regulă de care trebuie să ții cont în nutriția pisicilor este că acestea sunt animale carnivore, așa că în dieta lor este obligatoriu să se regăsească acest aliment. În caz contrar, riști ca micuța ta prietenă cu blană să se îmbolnăvească grav. Spre deosebire de câini, pisicile au nevoie de mult mai multe proteine, pentru că acest stil alimentar le asigură o mobilitate ridicată și o mai mare flexibilitate a sistemului muscular. Trebuie să ai grijă așa cum trebuie la hrana potrivită pentru animalul tau de companie, iar stilul alimentar presupune ca aceasta să fie îmbunătățită și cu numeroși nutrienți care contribuie la o stare de bine a organismului și la un echilibru nutrițional perfect.

Proteine multe

După cum aminteam mai sus, nevoia de proteine, în cazul pisicilor, este mai ridicată deoarece la ele procesele enzimatice se desfășoară într-un ritm mult mai alert. Pisicile au nevoie de ele pentru mai multă energie, dar și pentru un sistem muscular puternic, o piele și blăniță sănătoase, un sistem imunitar puternic… practic pentru orice. Carnea de vita, de pui și ficatul sunt surse bune de proteine pentru pisici, așa că acum știi cam spre ce ar trebui să îți îndrepți atenția.

Grăsimile sunt bune?

Ca și în cazul oamenilor, pisicile au nevoie de grăsimi. Atenție însă, nu vorbim de cele nesănătoase, chiar dacă este vorba despre hrana unui animal. Asta nu înseamnă că trebuie să îți hrănești pisica dimineața cu avocado, ci doar să mergi la un petshop ai cărui angajați să îți ofere cele mai bune opțiuni. Sau, și mai bine, treci pe la medicul veterinary, pentru a vedea și care sunt recomandările lui în acest caz. Crede-ne, mult mai multă energie va avea mica ta felină dacă din alimentație nu îi lipsesc grăsimile sănătoase, care în același timp o ajută să aibă și o digestie mai bună. Iar, din punctul nostru de vedere, pisicile nu sunt acel gen de animale de companie de care să uiți că îl ai prin casă.

Carbohidrați și minerale

Avem de a face cu carbohidrați simpli, dar și complecși, iar hrana pentru pisici ar trebui să conțină și orez, cereale, dar și legume bogate în amidon. Cât privește mineralele, acestea le ajută să aibă dinți și oase puternice, iar procesele metabolice vitale să se desfășoare așa cum trebuie.

Vitamine

Nici carențe, dar nici abuz! Echilbrul este cheia! În caz că nu știai, excesul sau deficitul de vitamine duce la dezechilibre serioase în organism, așa că discută cu medicul veterinar despre cum poți să le previi, și care sunt dozele zilnice necesare pentru pisica ta.

Apă

Să nu uităm nici de apă, fără de care pisicile nu pot trăi, pentru că reglează temperatura coporală, ajută la transportul nutrienților și la buna funcționare a sistemului digestiv, dar și un tranzit intestinal normal. Prin urmare, chiar dacă nu prea pare mare amatoare, nu uita că pisica ta are nevoie și de apă proaspătă, pe care să i-o oferi dintr-un bol de ceramică sau de metal.

Cum păstrezi umedă pentru pisici

Întotdeauna conservele pentru pisici pe care le-ai deschis se păstrează în frigider, acoperite, și se consumă în primele 24 de ore. Conținutul lor însă, se servește mereu la temperatura camerei. 

Hrană uscată

Este preferată de multe pisici, deoarece are un conținut ridicat de proteine bune, este crocantă (deci bună pentru dinți), și are un echilibru bun de nutrienți. Un regim alimenta mixt, care să conțină atât hrană umedă, dar și uscată, este ideal pentru pisica ta, așa că vezi care sunt și recomandările medicului veterinar în acest caz.

Restricții alimentare

Nu întotdeauna facem cele mai bune alegeri atunci când vine vorba despre hrana pisicuțelor noastre. Le oferim carne crudă, deși aceasta poate conține paraziți, în timp ce carnea preparată termic nu conține toți nutrienții de care micuțele feline au nevoie pentru o dezboltare optimă. Ai grijă și atunci când îi oferi carne de pește sau pui, care are și oase mici și moi, deoarece acestea se pot bloca în gâtul pisicii. Cel mai bine este să mergi la medicul veterinar și împreună cu el să stabilești cum vor fi organizate mesele pufoasei tale companioane, și totul va fi perfect.

Pot fi administrate sau nu suplimente alimentare pisicilor?

Atunci când o pisică este hrănită complet și echilibrat și are parte de o dezvoltare armonioasă, suplimentele alimentare nu sunt neapărat necesare. Din păcate, nu toți respectăm regulile privind nutriția pisicilor, și de aceea apar și carențele de vitamine și minerale. De asemenea, sedentarismul, gestația, perioada în care alăptează, vârsta sau anumite afecțiuni pot fi unele motive pentru care se impun anumite nevoi nutriționale. Niciodată nu acționa ”după ureche” și pentru oricare problemă consultă-te cu medicul veterinar curant. Doar așa poți fi sigură că pisicuța familiei este perfect sănătoasă și cu mult chef de joacă!

Subiecte în articol: hrana pisici proteine
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri