Echipe de oameni de ştiinţă dresează mici marsupiale carnivore din Australia numite daisiuri, pentru a le învăţa să evite să mănânce broaşte râioase toxice care au decimat populaţii întregi din această specie în pericol de dispariţie, transmite joi AFP.
Daisiurii, mamifere cunoscute şi sub numele de pisici marsupiale, sunt ameninţate de broaştele râioase bivol, specie invazivă originară din America Centrală şi de Sud. Ele au fost introduse în Australia în 1935, sunt toxice, iar animalele care le mănâncă pot muri. Numărul acestor batracieni este estimat la peste 200 de milioane de exemplare, iar broaştele continuă să avanseze în nordul Australiei cu un ritm apreciat între 40 şi 60 de kilometri pe an, în detrimentul faunei endemice.
Oamenii de ştiinţă, finanţaţi printr-un program guvernamental, dresează daisiuri să evite batracienii, dându-le hrană în care amestecă piele de broască râioasă cu substanţe chimice care provoacă greaţă. Acest lucru îi face încet-încet să se ferească de broaşte ca de ciumă. Treizeci de marsupiale astfel formate vor fi eliberate în cursul acestui an în Kakadu (nord), în cadrul unui program de trei ani.
Programe experimentale au arătat că femelele dresate reuşesc să supravieţuiască şi să se reproducă. În plus, puii lor ştiu să se ferească să mănânce broaşte râioase, rezultatul fiind creşterea numărului de daisiuri, specie ameninţată şi de pisicile revenite la starea sălbatică.
"Este fantastic să vedem succesul acestui program inovator, destinat să protejeze micile mamifere australiene", a afirmat joi ministrul mediului, Greg Hunt. "Este o acţiune extrem de importantă. În absenţa unor iniţiative ţintite de protejare a mediului, ca acestea, este puţin probabil ca specia să se refacă în viitor", a adăugat el.
Potrivit lui Gregory Andrews, responsabil în Ministerul Mediului cu protejarea speciilor aflate în pericol, programul beneficiază de o finanţare de 750.00 de dolari australieni (515.000 de euro) pentru reabilitarea regiunii Kakadu.
Sally Barnes, director al parcurilor naţionale australiene, a subliniat că această experienţă este utilă pentru animalele dresate şi pentru toate generaţiile viitoare.AGERPRES