Jurnalul.ro Ştiri Social Piteştenii, înecaţi de propriile gunoaie

Piteştenii, înecaţi de propriile gunoaie

de Mariana Zaharia    |   

Imaginile cu străzi inundate după o ploaie mai puternică au devenit comune în România.Oamenii dau vina pe autorităţi, dar, sătuli de atâtea acuzaţii, cei în cauză se apără scoţând la iveală un adevăr pe care l-am putea numi murdar: canalele sunt înfundate de gunoaie aruncate din casele românilor. Cea mai recentă situaţie de acest gen a fost la Piteşti, unde toate bulevardele s-au transformat în râuri. Nu există, din păcate, o lege prin care să poată fi amendaţi cei care fac asta.

În doar câteva minute de ploaie, străzile din Piteşti au fost inundate din nou, săptămâna aceasta. Oamenii au filmat şi au pus pe internet, au criticat şi au înjurat. Fiecare a reacţionat cum a considerat, iar explicaţiile autorităţilor nu au întârziat să apară. Adevărul este însă neplăcut, pentru că vorbim despre lucruri pe care le fac, probabil, foarte mulţi români şi care ar trebui să dispară din obiceiuri. Echipele care au acţionat pe teren au adunat munţi de gunoaie din canalizări.

„Nu avem cum să îi depistăm”

Sistemul din Piteşti este vechi de 50 de ani şi până acum a fost doar extins, nu şi refăcut. Ţevile vechi au fost înfundate cu cartoane, gunoi menajer, absorbante, chiar şi lenjerie intimă. Nici hainele nu lipseau, deşi nimeni nu îşi poate explica cui i-ar trece prin cap să arunce un tricou vechi la canal. Şi cum a trecut doar o lună de la Paşti, e bine de ştiut că şi curăţenia de primăvară a fost un motiv. Oamenii şi-au aranjat curţile şi grădinile, iar resturile le-au dus la canale. Toată vegetaţia adunată acolo a format un baraj de care apa nu a mai putut trece şi s-a revărsat pe străzi. “Nu avem cum să îi depistăm pe cei care fac asta pentru că este vorba de obiecte aruncate din locuinţe. Vedem în faţa unor blocuri, dar nu poţi face educaţie cu ei pentru că despre asta e vorba, până la urmă”, ne-a declarat Cristian Zamfira, inginerul-şef al societăţii Apa Canal 2000 SA, subordonată Primăriei Piteşti.

Modelul din Călăraşi

Cum unii înţeleg doar dacă li se bagă mâna în buzunar, am întrebat dacă există o lege să îi amendeze şi răspunsul a fost negativ. Îţi arunci gunoiul la canal, încurci un oraş şi rămâi nepedepsit pentru că o legislaţie în acest sens nu a fost creată. Autorităţile spun că ar putea încerca să sancţioneze asociaţia de proprietari, dar acest lucru este posibil doar la bloc şi doar dacă se observă mormane de gunoaie în faţa lor. Există oraşe care au dat însă decizii de Consiliu Local în acest sens, iar unul dintre ele este Municipiul Călăraşi, al cărui sistem de canalizare a fost refăcut în proporţie de 80 la sută printr-un program de mediu finanţat din bani europeni. Consilierii au inclus în regulamentul de gospodărire a oraşului şi o amendă de la 100 la 200 lei pentru cei care aruncă gunoiul în canal şi nu în tomberoane, aşa cum ar trebui. „Aruncarea sau deversarea în căminele, receptorii sau reţeaua de canalizare a municipiului, a pământului, molozului, deşeurilor, reziduurilor menajere şi industriale sau a produselor chimice care conţin substanţe ce deteriorează canalizarea şi procesul tehnologic la staţia de epurare a municipiului este considerată contravenţie a asociaţiilor de locatari şi proprietari”, scrie în decizie.

Este incredibil şi jenant ce găsim. Tuburile de la hârtia igienică. Mâncarea veche ajunge tot la canal, prezervative sau pet-uri. ing. Cristian Zamfira, şef societate apă-canal

Subiecte în articol: piteşti gunoaie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri