O plăcuță de lut descoperită în situl Kish din Irak a dezvăluit că un elev a calculat greșit aria unui triunghi în urmă cu 4.000 de ani. Cercetătorii moderni au analizat-o și au realizat că răspunsul inscripționat (3,1468) este greșit. Rezultatul corect este 3,5156, potrivit Live Science. Tăbliță rotundă se află în colecția Muzeului Ashmolean de la Universitatea din Oxford, alături de alte obiecte găsite la situl arheologic Kish în 1931.
Plăcuța demonstrează atenția acordată științei de oamenii antici. Cercetătorii cred că algebra și geometria au fost inventate în jurul anului 3000 î.Hr în Sumer. Civilizația se dezvolta și oamenii căutau modalități de a calcula taxele, de a administra comerțul și de a stabili calendarul.
De asemenea, plăcuța cu greșeala de calcul arată o evoluție culturală importantă: informațiile scrise înlocuiau memorarea în ceea ce privește transmiterea cunoștințelor de la o generație la alta. Această schimbare care a început în jurul anului 3500 î.Hr. în Kish, a fost atât de dramatică încât uneori este comparată cu trecerea de la hârtie la suportul digital.
(sursa: Mediafax)