Jurnalul.ro Special Anchete Plan Urbanistic al Sibiului, de un milion de euro, încasat de fosta arhitectă-șefă a Primăriei Cisnădie

Plan Urbanistic al Sibiului, de un milion de euro, încasat de fosta arhitectă-șefă a Primăriei Cisnădie

de Ion Alexandru    |   

La nu mai mult de cinci zile de la consumarea alegerilor parlamentare de anul trecut, Primăria Municipiului Sibiu a contractat servicii de actualizare a Planului Urbanistic General al orașului, plan neactualizat din 2011, de când edil era actualul președinte Klaus Iohannis. Banii – peste 5 milioane de lei cu TVA – au ajuns la compania fostei arhitecte șefe a Primăriei Cisnădie, cu care municipiul Sibiu a derulat, și în 2016, contracte de prestări servicii.

 

Numai că, pentru aceste servicii, instituția condusă, astăzi, de urmașa președintelui, Astrid Cora Fodor, a ales calea contractării directe, prin selecție de oferte, fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială de ofertare în Jurnalul Uniunii Europene, conform anunțului de atribuire înregistrat în SICAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice). Actualizarea PUG-ului Municipiului Sibiu a fost aprobată în Consiliul Local, la începutul anului trecut, la propunerea primarului Fodor.

Prin urmare, în data de 11 decembrie 2020, Primăria Municipiului Sibiu încheie contractul nr. 145/2020, în valoare de 4.240.000 de lei fără TVA, respectiv de 5.045.600 de lei cu TVA inclusă (1.051.200 de euro) cu societatea SC Daedalus Project SRL din Cisnădie.

Conform caietului de sarcini prevăzut în anexă la hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobată această achiziție, în vederea actualizării Planului Urbanistic, PUG-ul existent a fost aprobat în cursul anului 2011, el devenind depășit în raport cu noile realități economice și teritoriale ale orașului, din zilele noastre. Din același document, reiese faptul că firma declarată câștigătoare a acestui concurs de soluții trebuie să finalizeze proiectul în termen de maximum 36 de luni.

 

Cine controlează firma câștigătoare

 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), prestatorul – SC Daedalus Project SRL –, a luat ființă în data de 4 august 2008, având ca obiect de activitate arhitectura, ingineria și consultanța, societatea fiind fondată de Luminița Doina Ispas, care a deținut, la acel moment, 50% din capitalul social, de fiica acesteia, Ioana Vanda Ispas, cu 25% din părțile sociale, și de viitorul ginere, Alexandru Cristian, din Râșnov, cu aport la capitalul social de 25%.

Un an și patru luni mai târziu, asociatul majoritar, Luminița Doina Ispas, a decis să părăsească structura acționariatului, cedând părțile sociale către ceilalți asociați. Iar din anul 2010, continuând cu anul 2011 și cu anul 2013, firma în cauză începe să deruleze contracte cu statul. Mai exact, în iunie 2010, societatea a încheiat, prin negociere directă, un contract în valoare de 240.000 de lei fără TVA cu Primăria Câmpulung Moldovenesc, iar în martie 2011 a mai primit un contract, tot prin negociere, în valoare de 124.000 de lei fără TVA, de la Primăria Târgu Ocna. Nu în cele din urmă, SC Daedalus Project SRL mai încheie, în februarie 2013, un contract de 24.000 de lei cu Primăria Sângeorgiu de Pădure.

 

Și angajată, și prestatoare de servicii, pe firmă, la instituția publică

 

În 2014, asociatul Ioana Vanda Ispas, devenită, între timp, Cristian, în urma căsătoriei cu asociatul său din firmă, Alexandru Cristian, figurează ca ocupând funcția publică de arhitect-șef al Primăriei orașului Cisnădie. În declarația de interese pe care a depus-o, în această calitate, la data de 29 august 2014, rezultă că firma acesteia a derulat chiar cu instituția unde lucra un contract în valoare de 15.000 de euro fără TVA (vezi FACSIMIL), afacerea fiind parafată, prin negociere, în luna februarie a acelui an.

Interesant este faptul că mențiunea cu privire la acest contract nu mai figurează în declarațiile de interese depuse, în anii care au urmat, până în 2018, când a părăsit funcția publică de arhitect-șef.

 

 

Primăria Sibiu, contracte cu repetiție

 

Din documentele publice depuse la Agenția Națională de Integritate, în perioada 2014-2018, rezultă că societatea Ioanei Vanda Cristian (fostă Ispas) a încheiat pe bandă rulantă contracte cu primăriile, pentru prestare de servicii, în valoare totală de 664.161,28 de lei fără TVA, la care se adaugă cei 15.000 de euro fără TVA aferenți contractului cu Primăria Cisnădie.

Astfel, în august 2014, compania în cauză încheie cu Ocna un contract de 125.000 de lei fără TVA, prin negociere. În martie, aprilie și iunie 2016, aceeași firmă primește de la Primăria Zlatna, de la Primăria Tălmaciu și de la Primăria Municipiului Sibiu trei contracte, în valoare de 24.400 de lei fără TVA, 21,461,28 de lei fără TVA, respectiv 30.000 de lei fără TVA. Municipiul Sibiu, condus de primarul Astrid Cora Fodor (FOTO) contractează serviciile arhitectei-șefe de la Cisnădie și în noiembrie 2017, încheind cu aceasta încă două contracte. Primul, în valoare de 39.150 de lei fără TVA, iar al doilea, în valoare de 12.650 de lei fără TVA. Cu o lună înainte, mai fuseseră încheiate două contracte, în valoare de 23.500 de lei fără TVA cu Primăria orașului Tălmaciu. Ultimele două contracte au vizat elaborarea Planului Urbanistic Zonal, dezvoltarea și extinderea rețelelor, precum și reparcelarea pentru suprafețele intravilane.

„Jurnalul” a descoperit însă că SC Daedalus Project SRL a mai fost contractată, de data aceasta prin procedură simplificată, de Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, să întocmească planul tehnic pentru obiectivul de investiții denumit „reparații capitale, consolidare, extindere și reabilitare funcțională a pavilionului C-13”.

PUG-ul orașului nu a mai fost actualizat din 2011, de pe vremea lui Klaus Iohannis

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri