După ce ai ales destinația, este timpul să planifici câteva lucruri pentru a te putea bucura mai mult de zilele libere. Iar pentru a te ghida mai ușor, am pregătit o listă cu unele dintre cele mai importante lucruri de făcut.
1.Pregătește documentele necesare
În funcție de destinația aleasă, verifică valabilitatea documentelor de identitate, respectiv buletinul și pașaportul. Dacă acestea au expirat, programează-te din timp pentru a le putea reînnoi. De asemenea, interesează-te dacă ai nevoie de viză de intrare sau alte documente și care sunt pașii necesari pentru a le obține.
Pune toate documentele necesare călătoriei într-o mapă, printre care biletele de avion, rezervarea la hotel, asigurarea medicală și storno, precum și câteva copii ale acestora pentru a lăsa originalele în seif, la cazare. Așa le vei avea pe toate la îndemână, gata pentru plecare.
2.Ia în calcul să închiriezi o mașină
Dacă vrei să parcurgi distanțe mai lungi în afara orașului sau îți dorești mai multă libertate, fără a depinde de transportul în comun, atunci ia în considerare închirierea unei mașini. Pentru aceasta, ține cont de câteva aspecte: vârsta minimă a șoferului, dacă este necesar permisul de conducere internațional și alte documente, precum și tipul cardului acceptat de către companii.
Verifică atent condițiile oferite, opțiunile de asigurare, garanția blocată pe card până la returnarea mașinii, precum și alte costuri suplimentare. De exemplu, cu Mastercard poți obține beneficii (cum ar fi un upgrade față de clasa rezervată inițial pentru mașină, în anumite condiții) și discounturi la o selecție de parteneri de închiriere auto. Analizează și compară ofertele pentru a o alege pe cea potrivită pentru tine.
3.Verifică recomandările medicale
Consultă sursele oficiale de călătorie și discută cu un medic specialist, mai ales dacă mergi într-o destinație exotică. În funcție de țară, acesta te poate îndruma să faci un anumit vaccin și să iei măsuri de protecție, precum tratamente sau spray-uri împotriva insectelor. Medicul va ține cont de istoricul tău medical, de traseul și activitățile pe care vrei să le faci (de exemplu, sporturi nautice). De asemenea, interesează-te dacă pentru țara în care călătorești ai nevoie de certificat internațional de vaccinare.
4.Schițează un itinerariu
Începe prin a te documenta despre cultura și obiceiurile din destinația aleasă. Discută cu prietenii, consultă diferite site-uri de specialitate, bloguri de călătorie sau cumpără un ghid turistic. Dacă vrei să practici anumite sporturi, caută informații despre condițiile de acolo și dacă există posibilitatea de a închiria echipamentul necesar. De exemplu, pentru hiking, sunt utile hărțile traseelor pe care vrei să le faci și dacă poți închiria bețe de trekking.
Planificarea pe scurt a itinerariului te va ajuta să ai câteva puncte de plecare pe baza cărora să te ghidezi. Frumusețea locurilor te va surprinde cu siguranță, așa că este bine să ții cont și de momentele de pauză, pentru că cel mai important este ca în vacanță să te simți relaxat și revigorat.
5.Pregătește atent bagajul
Alege haine adecvate sezonului în care călătorești și pe care poți să le combini ușor, câteva obiecte de toaletă, gadgeturile necesare și un set de prim-ajutor. Dacă mergi la plajă, adaugă în bagaj costum de baie, prosoape cu putere de absorbție, produse pentru îngrijire solară, pălărie, ochelari de soare și papuci pentru apă.
Pentru a practica anumite sporturi, alege un echipament adecvat nivelului tău sau ia în calcul posibilitatea de a-l închiria sau cumpăra la destinație. De exemplu, pentru activitățile nautice ai în vedere un combinezon cu protecție UV și împotriva vântului, încălțăminte specială, ochelari pentru navigație sau alte accesorii.
Atunci când planifici de acasă anumite aspecte ale concediului, vei pleca mai încrezător și liniștit. Însă, indiferent de pregătirile făcute, savurează din plin fiecare moment petrecut în vacanță, deoarece acest lucru contează cel mai mult. Pentru tine ce este important să faci din timp?