Platforma România 100 a anunţat că respinge "ferm" propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind trecerea Inspecţiei Judiciare sub controlul Consiliului de management strategic (COMS).
"Platforma România 100 reaminteşte că o Inspecţie Judiciară aflată în subordinea unui Consiliu coordonat de Ministerul Justiţiei şi prezidat de ministrul Justiţiei nu poate fi considerată 'o entitate, autoritate distinctă, autonomă'. Propunerea Ministrului Toader este o altă tentativă inacceptabilă de subordonare politică a Inspecţiei Judiciare, care nu modifică cu nimic esenţa propunerii iniţiale", a reliefat sursa citată, într-un comunicat postat pe site-ul său.
Reprezentanţii platformei au menţionat că, potrivit protocolului de înfiinţare, COMS este un organ colegial consultativ, creat pentru asigurarea cooperării instituţionale, din cu totul alte raţiuni decât coordonarea Inspecţiei Judiciare.
"Transmitem ministrului Toader că nu există variante mai mult sau mai puţin acceptabile de subordonare politică a Justiţiei. Un stat de drept funcţionează cu o Justiţie independentă şi respectă principiul separării puterilor în stat", se arată în comunicat.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat vineri că va propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic.
"În proiectul de lege căruia îi voi da drumul zilele viitoare veţi vedea, la finalul proiectului, o dispoziţie, propunere tranzitorie prin care voi spune că în şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi IJ se organizează ca entitate, autoritate distinctă, autonomă. Sigur că vor fi multe dezbateri - cine numeşte? cine controlează? cine îi face regulamentul? Cert este că actuala reglementare are incompatibilitate de principiu, normativă şi, în acelaşi timp, una funcţională. Nu voi decide eu, eu doar propun, dar cel mai curând probabil eu voi propune ca Inspecţia Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic, consiliu format şi coordonat de către ministrul Justiţiei, dar din care fac parte procurorul general al republicii, preşedintele sau preşedinta Înaltei Curţi, preşedintele sau preşedinta CSM. Şi atunci, cu vot deliberativ egal, cei patru care sunt acum membri ai Consiliului de management strategic au vot egal, vor decide şi Inspecţia nu va fi politizată", a susţinut Tudorel Toader, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM. AGERPRES