Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Platforma Transocean, care va extrage gazele din proiectul Neptun Deep, a ajuns la Constanţa

Platforma Transocean, care va extrage gazele din proiectul Neptun Deep, a ajuns la Constanţa

de Redacția Jurnalul    |   

Platforma de foraj Transocean Barents, care va extrage gazele din perimetrul Neptun Deep, a intrat, duminică dimineaţă, în Portul Constanţa. De aici va pleca spre perimetrul Neptun Deep, unde ar urma să ajungă marți, 19 noiembrie. Uriaşa platformă a fost tractată din Spania şi a fost adusă în Marea Neagră prin Strâmtoarea Bosfor.

Antreprenorul de foraj offshore Transocean a încheiat un acord cu OMV Petrom, pentru ca una dintre platformele sale semi-submersibilele sale să funcționeze în Marea Neagră.

Proiectul Neptun Deep, cel mai mare proiect energetic al UE, care va reduce dependenţa Europei de gazele din Rusia, este un partaneriat între Romgaz şi OMV Petrom.

"Proiectul Neptun Deep este în grafic. Atât Romgaz, cât şi OMV Petrom, au depus toate eforturile necesare pentru a obţine aprobările, pentru a putea face contractele. Din datele pe care le avem, practic, aproape toate contractele sunt semnate în acest moment şi ne dorim să avem primele foraje acolo până la finalul acestui an, dacă toate lucrurile merg aşa cum trebuie", spunea ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în vara acestui an.

„Obiectivul este ca noi să începem forajul în primul trimestru al anului viitor. Platforma de foraj Transocean este deja în drum spre Marea Neagră iar până în 2027 ar urma să înceapă producţia”, a spus Alfred Stern, directorul OMV.

Potrivit directorului OMV, este absolut nevoie de gaze naturale ca tehnologie de legătură în tranziţia energetică iar acest lucru face parte din strategia grupului austriac.

„Acesta un proiect cu adevărat important, nu numai pentru România, ci pentru UE în ansamblu. Acesta este cel mai mare proiect de dezvoltare a gazelor din UE-27. România poate deveni independentă şi chiar exportator de gaze”, a subliniat Alfred Stern. Aceasta a adăugat că, spre deosebire de gazele lichefiate, proiectul Neptun Deep are sens nu numai din punct de vedere al costurilor, ci şi din punct de vedere al mediului şi al eficienţei energetice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sursa: Antena3/CNN

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri