Jurnalul.ro Ştiri Externe Poliţia nigeriană a eliberat 259 de oameni ţinuţi în sclavie

Poliţia nigeriană a eliberat 259 de oameni ţinuţi în sclavie

Un număr de 259 de persoane au fost eliberate dintr-un centrul ilegal de detenţie situat într-o moschee din oraşul Ibadan, în sud-vestul Nigeriei, unde trăiau în condiţii de sclavie, a informat poliţia nigeriană, preluată de EFE.

Captivii au fost eliberaţi, după ce poliţişti din statul Oyo, a cărui capitală este Ibadan, au intrat în moscheea din cartierul Ojoo.

Comisarul de poliţie, Shina Olukolu, citat marţi de presa locală, a precizat că în respectivul centru se aflau 34 de femei, 191 de bărbaţi, 11 copii şi „23 de bolnavi care se presupune că au fost închişi şi ţinuţi în lanţuri între doi şi zece ani”.

Forţele de ordine au acţionat, după ce au fost alertate de un tânăr de 17 ani, care a reuşit să evadeze dintr-un loc similar din Ibadan.

„Tânărul a spus că victimele au fost maltratate şi prost hrănite, tratate ca sclavi şi supuse la muncă forţată. Şi, în multe cazuri, decesele nu au fost comunicate nimănui”, a explicat Olukolu jurnaliştilor.

„Când poliţia a ajuns acolo, am descoperit bărbaţi şi femei în captivitate într-un fel de temniţă”, a spus comisarul.

Nouă persoane au fost reţinute în acest caz, inclusiv proprietarul centrului.

Nu este pentru prima dată când ies la lumină orori petrecute în aceste centre, care sunt corecţionale şi obişnuite mai ales în nordul ţării, cu majoritate musulmană.

De obicei, tinerii sunt trimişi de părinţi pentru a le modifica acestora comportamentul sau a-i face să renunţe la practici dăunătoare, precum consumul de droguri.

Din primul centru de care s-a aflat în spaţiul public, la finalul lui septembrie, şi localizat în statul Kaduna, din nordul Nigeriei, au fost eliberate circa 300 de victime prinse cu lanţuri de glezne şi supuse la abuzuri şi torturi.

Guvernul nigerian a promis atunci că va investiga acest tip de practici, declarând că „niciun guvern democratic responsabil nu va tolera existenţa unor camere de tortură şi abuzuri fizice asupra celor internaţi ca formă de reabilitare”.

Şi în Kaduna, alţi 147 de deţinuţi au fost eliberaţi pe 19 octombrie dintr-o altă şcoală religioasă unde erau maltrataţi şi ţinuţi în lanţuri.

AGERPRES

Subiecte în articol: Nigeria sclavie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri