Jurnalul.ro Special Anchete Poliția vânează mașinile din trafic cu peste 1.200 de sisteme de recunoaștere a numerelor de înmatriculare

Poliția vânează mașinile din trafic cu peste 1.200 de sisteme de recunoaștere a numerelor de înmatriculare

de Ion Alexandru    |   

Poliția Română împânzește șoselele patriei cu peste 1.200 de autospeciale dotate cu un sistem de recunoaștere a numerelor de înmatriculare a mașinilor din trafic.

Este vorba despre sisteme compuse din camere video LPR, montate la exteriorul autospecialelor, din camere video IP, montate în interior, dar și de o soluție de comunicații. Justificarea acestei dotări este că Poliția vrea să depisteze, în timp real, în trafic, mașinile pentru care există un „interes operativ”. Achiziția a fost parafată în această vară, iar cel mai recent contract subsecvent a fost atribuit în data de 9 septembrie și se referă la dotarea cu astfel de echipamente a nu mai puțin de 1.000 de autospeciale MAI, după ce, anterior, alte 200 au primit astfel de dotări. „Filarea” numerelor de înmatriculare va avea loc în toată țara, sistemele fiind instalate la nivelul fiecărui inspectorat județean de poliție, la nivelul Poliției Capitalei, dar și la sediul central al IGPR.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a demarat această achiziție în data de 17 mai 2024, când a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț potrivit căruia făcea cunoscut faptul că vrea să încheie un acord-cadru pentru furnizarea unui sistem de recunoaștere a numerelor de înmatriculare de tip LPR (Licence Plate Recognition). Afacerea a fost împărțită în trei loturi distincte, a căror valoare totală estimată  inițial urma să se ridice la maximum 71.478.000 de lei fără TVA, respectiv la 85.058.020 de lei cu TVA inclusă (17.358.779,6 euro).

Primul lot, care constă, în mod expres, în echipamente de recunoaștere a numerelor de înmatriculare instalate pe mașinile de poliție, a primit un buget de 50.592.000 de lei fără TVA, respectiv de 60.204.480 de lei cu TVA inclusă. Potrivit documentației de atribuire, pentru acest lot era vizată achiziția a 1.000 de astfel de echipamente, aferente întregului acord-cadru, și a câte 500 de astfel de echipamente, aferente fiecărui contract subsecvent care se referă la acest lot.

Al doilea lot se referă la infrastructura hardware și software pentru LPR, a primit un buget de 20.166.000 de lei fără TVA, respectiv de 23.997.540 de lei cu TVA inclusă și vizează două astfel de echipamente pentru întregul acord-cadru și câte un astfel de echipament pentru fiecare contract subsecvent ce urmează să fie încheiat.

Nu în ultimul rând, lotul al treilea se referă la comunicații de tip APN privat, pentru care a fost alocat un buget estimat inițial la 720.000 de lei fără TVA, respectiv la 856.000 de lei cu TVA inclusă. Pentru întregul acord-cadru, Poliția Română dorește să intre în posesia a 1.000 de astfel de echipamente, ceea ce înseamnă încheierea a două contracte subsecvente a câte 500 de astfel de echipamente.

Afacerea costă peste 85 de milioane de lei

În anunțul de atribuire citat anterior se face mențiunea că fondurile necesare asigurării finanțării acestei cumpărături provin de la bugetul de stat, iar, în vederea atribuirii acordului-cadru, Inspectoratul General al Poliției Române a organizat o licitație deschisă.

Astfel, în vederea adjudecării primului lot, au fost primite trei oferte, din care una singură a fost declarată admisibilă, iar celelalte două au fost retrase. Același lucru s-a întâmplat și în legătură cu procedura de licitare a celui de-al doilea lot. În ceea ce privește atribuirea lotului al treilea, au fost primite două oferte, din care doar una a fost declarată admisibilă, iar cea de-a doua a fost retrasă.

În aceste condiții, la data de 30 iulie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române a declarat câștigătoare, pentru toate cele trei loturi în discuție, oferta depusă de către compania SC Vodafone România SA, iar, în aceeași zi, între cele două părți fiind parafat acodul-cadru nr. 757533/2024, la un preț total final negociat de 71.477.898 de lei fără TVA, adică cu 102 lei fără TVA mai scăzut decât valoarea maximă a bugetului alocat inițial de către autoritatea contractantă. Valoarea finală a contractului atribuit, cu tot cu TVA, se ridică, astfel, la 85.058.698,62 de lei, adică la 17.358.918,1 euro.

Afacerea a mers și mai departe, pentru ca, în data de 7 august 2024, între IGPR și Vodafone România SA să fie încheiat și primul contract subsecvent, aferent lotului 2, pentru un preț de 10.082.999 de lei fără TVA, respectiv de 11.998.768,81 de lei cu tot cu TVA (2.448.728,3 euro). De aemenea, la data de 9 septembrie 2024, părțile au încheiat și contractul subsecvent nr. 2, aferent lotului 1, pentru un preț de 7.689.976,1 lei fără TVA, respectiv pentru 9.151.071,84 de lei cu TVA inclusă (1.867.565,7 euro). Pentru lotul al treilea, nu a fost încheiat, până la acest moment, vreun contract subsecvent.

Până în vară, existau deja 200 de mașini de poliție echipate cu aceste echipamente

În acest sens, se poate observa că, cel puțin până la mijlocul lunii septembrie, IGPR a atribuit deja contracte subsecvente aferente acestei afaceri, în cuantum total de 17.772.975,4 lei fără TVA, respectiv de 21.149.840,75 de lei cu TVA inclusă (4.316.294 de euro), reprezentând puțin peste a patra parte din acordul-cadru total.

Conform caietului de sarcini care a stat la baza parafării acestei afaceri, document întocmit la data de 125 mai 2024, Poliția Română dorea să încheie un acord-cadru pentru o perioadă de doi ani, în vederea achiziționării unui sistem automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, „care să satisfacă nevoile structurilor din mediul stradal din Ministerul Afacerilor Interne”. „Prin acest sistem video de recunoaștere a numerelor de înmatriculare auto, se pot identifica în timp real autovehiculele care prezintă interes operativ sau care sunt angrenate în activități infracționale ori care sunt urmărite în interesul legii. Acest aspect creează reacții imediate din partea forțelor de ordine”, se precizează în acest caiet de sarcini.

IGPR susține că, în prezent, la nivelul instituției a fost implementat, începând cu anul 2023, „un subsistem automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare de tip LPR, care a fost instalat deja pe 200 de autospeciale”. „Astfel, se dorește extinderea implementării acestui sistem video de tip LPR la un minim de 1.200 de autospeciale, în vederea identificării în timp real a autovehiculelor care prezintă interes operativ. Acest sistem va avea acoperire națională, autospecialele pe care se vor instala camerele regăsindu-se la nivelul întregii țări”, mai explică autoritatea contractantă.

Explicația instituției pentru această achiziție

Principalul scop al achiziției sistemului automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare pentru dotarea autospecialelor din mediul stradal este, potrivit documentației de atribuire, „realizarea activităților de prevenire, depistare, investigare sau urmărire penală a infracțiunilor sau executării pedepselor, prevenirii și combaterii faptelor ilegale, precum și pentru menținerea ordinii și siguranței publice”.

Camerele video vor fi montate pe 1.000 de autospeciale de poliție inscripționate, marea majoritatea a acestora fiind Dacia Logan și Dacia Duster, fabricate începând cu anul 2018.

Sistemul automat de recunoaștere a numerelor de înmatriculare urmează să fie montat în unități dedicate cu cameră LPR, în exteriorul autospecialei poliției. Se va monta și o cameră video de tip IP în interiorul autospecialei, „pentru captarea contextului, ca martor video”. Transmiterea datelor preluate de a unitatea LPR, precum și fluxul de streaming de la camera video IP se va face prin intermediul unei soluții de comunicații de tip APN privat. Pentru fiecare autovehicul dotat cu sistem LPR va mai exista și câte o tabletă prin intermediul căreia se va putea gestiona local, din autospecială, sistemul LPR și video și prin care se vor putea primi alertele LPR.

Un contract având același obiect a mai fost încheiat în 30 mai 2024, cu valoarea de 3,6 milioane de lei

Aceste sisteme LPR urmează, conform aceleiași documentații de atribuire, să fie localizate la nivelul fiecărui inspectorat județean de poliție, dar și la nivelul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inclusiv la sediul Inspectoratului General al Poliției Române din Bulevardul Ștefan Cel Mare nr. 13-15, Sector 2.

Nu este pentru prima dată când Poliția face astfel de achiziții tematice. În data de 30 mai 2024, IGPR a încheiat un contract în valoare de 3.025.209, 77 de lei fără TVA, respectiv de 3.600.000 de lei cu TVA inclusă. Atunci, compania care și-a adjudecat afacerea a fost SC Silva Systems SRL. Achiziția viza furnizarea unui sistem de recunoaștere a numerelor de înmatriculare de tip LPR, compus din trei servere Enterprise de administrare și management, din 145 de camere comunicații LTE, din 145 de camere video IP de tip LPR accesorizate, din 145 de cutii metalice IP66 complet echipate și accesorizate, din licențe pentru Platforma de Verificare LPR și Video Management System, dar și 140 de licențe pentru aplicația LPR și Management LPR on edge.

Nici „Doi și-un sfert” nu se lasă mai prejos. Serviciul secret al Internelor face cumpărături pe bandă rulantă

Nu doar Poliția Română se echipează, în această perioadă, cu tehnică de vârf, ci și o altă instituție, la fel de celebră, a Ministerului Afacerilor Interne. Este vorba despre Direcția Generală de Protecție Internă, cunoscută și sub denumirea de „Doi și-un sfert” care, la data de 26 august 2024, a parafat un acord-cadru vizând furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a unor echipamente de comunicații.

Afacerea a fost împărțită în patru loturi și vizează echipamente de comunicații, dispozitive de tip Switch Campus, echipamente de tip Firewall DC și echipamente de tip Switch SAN, care au fost cumpărate prin licitație deschisă.

În aceeași zi, au fost încheiate trei acorduri-cadru, din care primul acord, aferent loturilor 2 și 3, au fost adjudecate de către SC Dendrio Solutions SRL, pentru 3.997.749,56 de lei fără TVA. Lotul 1 a fost adjudecat de SC Arctic Sistem SRL și de Dendrio Solutions SRL, pentru 26.906.098 de lei fără TVA, iar lotul al treilea a fost câștigat de Dendrio Solutions, pentru 3.213.901,64 de lei fără TVA. În total, valoarea loturilor atribuite se ridică la 24.117.749,2 lei fără TVA, respectiv la 40.600.121,5 lei cu tot cu TVA, în condițiile în care, pentru această afacere, DGPI pusese, inițial, la bătaie, un buget estimat la 51.450.500 de lei fără TVA, respectiv la 61.226.095 de lei cu TVA inclusă.

Detectoare de joncțiuni neliniare și instalații de climatizare

Serviciul secret al MAI a mai încheiat, la data de 14 august 2024, cu SC Business Plus SRL, un contract subsecvent în valoare de 588.500 de lei fără TVA care vizează furnizarea unui detector de joncțiuni neliniare. Acest contract subsecvent face parte dintr-un acord-cadru atribuit încă din 12 octombrie 2023. În caietul de sarcini se vorbește despre „echipamente performante în vederea eficientizării activităților întreprinse”, pentru modulație cu spectru împrăștiat. Aceste echipamente constau într-un emițător și un receptor care să reacționeze simultan două armonici, un afișaj pe ecran tactil și o bază grafică de tip LED.

De asemenea, DGPI a mai patrafat, la datele de 21 și 27 august 2024, două acorduri-cadru în valoare totală de 32.038.960 de lei fără TVA, respectiv de 38.126.362,4 lei cu TVA inclusă, aferente a două loturi dintr-un contract de furnizare de echipamente de stocare SAN și de echipamente de stocare BKP. Aceste loturi au fost adjudecate de companiile SC Logic Computer SRL și SC dataware Consulting SRL.

Nu în ultimul rând, „Doi și-un sfert” a mai încheiat, la data de 1 august 2024, cu SC Sisteme de Ventilatie HVAC SRL un contract de 1.763.084,44 lei fără TVA, respectiv de 2.098.071,7 lei cu tot cu TVA, pentru achiziția unui sistem de climatizare de tip I pentru clădirea aflată în administrarea Direcției Generale de Protecție Internă situată în Bulevardul Timișoara nr. 10B, Sector 6, București.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri