Dintr-un total de 464 de aleși, în urmă cu un an, în Parlamentul României, la Camera Deputaților și Senat, doar doi parlamentari nu au depus, din 11 decembrie 2016, până în prezent nici măcar o singră inițiativă legislativă. Este vorba despre fostul președinte al PSD și fost premier al Guvernului României, Victor Ponta, în prezent deputat neafiliat, dar și de fostul ministru al Sănătății din cabinetul Ponta, Nicolae Bănicioiu, deputat PSD. Restul parlamentarilor, inclusiv cei care se află petru prima dată în Parlament, sau chiar membri ai Guvernului în funcție care deșin și calitatea de senator sau deputat, au inițiat cel puțin câte două inițiative legislative î actuala legislatură.
La 12 luni de la alegerile parlamentare de anul trecut, în dreptul numelui deputatului Victor Viorel Ponta, pe site-ul Camerei Deputaților, la rubrica “activitate paramentară” nu se regăsește nici măcar o singură propunere de lege inițiată de către acesta sau vreun proiect legislativ la care să fi aderat. Victor Ponta a avut, în această perioadă, doar șase luări de cuvât, la care se reumă activitatea sa concretă de deputat.
Există, îsă, un alt parlamentar cu o activitate chiar și mai “săracă” decât a lui Victor Ponta, din acest punct de vedere. Este vorba despre fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, deputat al Partidului Social Democrat, care, dn decembrie 2016, până în prezent, a avut o singură luare de cuvânt. Conform aceluiași site al Camerei Deputaților. Bănicioiu nu a inițiat, în aceast perioadă, nicio propunere legislativă.
Cei doi deputați sunt, potrivit aceleiași surse deschise, singurii din 464 de parlametari aleși la scrutinul din 11 decembrie 2016, și validați în 20 decembrie 2016, care nu au făcut propuneri legislative.
Ce salarii au ridicat cei doi de la Camera Deputaților
În toată această perioadă, însă, atât Victor Ponta, cât și Nicolae Bănicioiu, au fost remunerați pentru activitatea de parlamentari. Conform declarației de avere pe care Victor Ponta a înregistrat-o, în data de 14 iunie 2017, fostul premier consemnează că, în ultimul an, a încasat de la Camera Deputaților venituri totale de 57.633 de lei, ceea ce înseamnă 9.605,5 lei lunar. Ponta a fost ales ca deputat PSD de Gorj și a devenit parlamentar neafiliat din luna septembrie a anului curent. Este membru al Comisiei pentru politică externă, iar până în luna septembrie a ocupat funcțiile de președinte al Comisiei pentr afaceri europene și al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE. Spre dosebire de “greva” pe care a făcut-o în această legislatură, în mandatele de deputat pe are Victor Ponta le-a deținut în trecut, activitatea a fost una obișnuită. În mandatul 2004-2008, el a avut 27 de inițiative legislative, din care șase au devenit lege, în mandatul 2008-2012 a avut 24 de inițiative legislative, din care cinci au devenit lege, iar în mandatul 2012-2016 a avut cinci inițiative legislative, din care patru au devenit lege.
Nicolae Bănicioiu a avut, de asemenea, în mandatul 2004-2008, zece inițiative legislative, din care una a devenit lege, în madatul 2008-2012 a avut 30 de initiative legislative, din care una a deveit lege, iar în mandatul 2012-2016, a avut nouă inișiative legislative, din care una a devenit lege. Anul acesta, fără activitate din acest puct de vedere, Nicolae Băniciou a încasat, de la Camera Deputaților, potrivit declarației de avere depusă în 14 iunie, 88.684 de lei, ceea ce înseamnă 14.780,7 lei lunar.
Chiar și ministrii parlamentari au depus proiecte de legi
Niciun alt parlamentar nu se află în situația celor doi. Până și Daniel Constantin a avut două inițiative legislative, ca și liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian. Liviu Pleșoianu, care se află la primul mandate de parlamentar, a depus, până în prezent, nouă inițiative legislative, din care două au devenit lege.
Există chiar și patru membri ai Guvernului în funcșie care au avut inițiative legislative. Premierul Mihai Tudose a depus, ca deputat, patru astfel de inițiative, din care una a devenit lege. Lia Olguța Vasilescu a inițiat patru proiecte legislative, din care două au devenit lege. Ministrul educației, Liviu Pop, a depus nu mai puțin de 30 de inițiative legislative, iar ministrul de interne Carmen Dan a inițiat, ca senator, opt proiecte de lege.
Victor Ponta și Niclae Bănicioiu au avut șase, respectiv o luare de cuvânt. Restul parlamentarilor au depus cel puțin două inițiative legislative, unii chiar și câte 50 de astfel de proiecte