8 miliarde: În noiembrie anul trecut, populația lumii a depășit opt miliarde și va continua să crească pe măsură ce speranța de viață crește, la rândul ei, în majoritatea statelor lumii, iar ratele de fertilitate rămân ridicate în mai multe regiuni extrem de aglomerate, în principal în Africa subsahariană și Asia de Sud. Implicațiile geoeconomice și de dezvoltare sunt și mai agravate de efectele persistente ale COVID-19, dar și de schimbările climatice și conflictele armate existente. Resursele lumii nu sunt distribuite în mod egal, iar inegalitatea între țări (dar și în interior) este în creștere.
100 trilioane: Economia globală sare de pragul de 100 de mii de miliarde de dolari (100 de trilioane), iar depăși rea acestui prag este o nouă provocare pentru producția economică globală. În 2020, PIB-ul mondial era de 88 de trilioane de dolari (2020) și apoi de 94 de trilioane de dolari (2021). Deși creșterea continuă să aibă o tendință ascendentă, redresarea postpandemică rămâne tensionată și chiar sub semnul întrebării. Din cauza conflictelor recente, a blocajelor lanțului de aprovizionare și a inflației ulterioare, proiecțiile economice globale sunt revizuite în scădere și se vorbește din ce în ce mai des chiar de recesiune.
50: Statele Unite stau în continuare în fruntea celor mai mari 50 de economii din lume, cu un PIB de 25,3 trilioane de dolari - reprezentând aproape un sfert din economia globală. China „suflă în ceafa” americanilor, cu 19,9 trilioane de dolari. Pe locul întâi în Europa este Germania, cu 4,3 trilioane de dolari, urmată de Regatul Unit. Brazilia intră în top 10, după ce a depășit Coreea de Sud, iar Rusia cade pe locul 11, cu un PIB de 1,8 trilioane de dolari.
La polul opus, cea mai mică economie din lume măsurată în clasamentul FMI este Tuvalu (o țară insulară situată în partea central-vestică a Pacificului, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia), cu un PIB de doar 66 de milioane de dolari.
2 trilioane de dolari: Cu atât a scăzut în ultimul an valoarea de piață a activelor criptomonede, de la 3 trilioane de dolari la aproximativ 850 de miliarde de dolari. Bitcoin - cea mai cunoscută criptomonedă - a scăzut de la 68.000 de dolari la 17.700 de dolari, iar alte instrumente cripto au avut prăbușiri semnificative, FTX înregistrând un eșec de răsunet și declarând falimentul. Aceste pierderi au scos la iveală volatilitatea cripto-activelor și nevoia presantă de protecție a consumatorilor. Potrivit Atlantic Council, 2023 poate să fie un an marcant în ceea ce privește reglementarea cripto, mai ales că Europa și Regatul Unit își clarifică structurile de reglementare.
300 de miliarde de dolari: Aceasta este dimensiunea rezervelor Băncii Centrale a Rusiei (CBR) pe care națiunile din Grupul celor Șapte (G7) și Uniunea Europeană (UE) le-au imobilizat de la invadarea Ucrainei de către Rusia.