Jurnalul.ro Ştiri Externe Populaţiile de păsări din zona rurală a Franţei scad într-un ritm "ameţitor"

Populaţiile de păsări din zona rurală a Franţei scad într-un ritm "ameţitor"

Populaţiile de păsări scad în regiunile rurale din Franţa într-un ritm catastrofic, potrivit rezultatelor a două studii publicate marţi, care sugerează ca posibilă cauză utilizarea intensivă a pesticidelor în agricultură, relatează Reuters şi AFP. 

Specii precum ciocârlia de câmp, presura şi Sylvia communis (silvia de câmp) au înregistrat o reducere a numărului de indivizi cu o treime în ultimii 15 ani, în timp ce numărul de potârnichi a scăzut cu 80%. 

"Păsările din zona rurală a Franţei dispar într-un ritm ameţitor", au apreciat, într-un comunicat comun, Centrul naţional pentru cercetări ştiinţifice şi Muzeul de istorie naturală din Paris. 

Pentru cele două instituţii, declinul "atinge un nivel apropiat de catastrofa ecologică". 

"Nu ne asumăm mari riscuri afirmând că practicile agricole sunt la originea acestei accelerări a declinului", a declarat Grégoire Lois, director adjunct al Viginature, care ţine de Muzeul de istorie naturală din Paris, pentru că numărul păsărilor nu scade în acelaşi ritm în alte medii. 

"Există un declin uşor în restul teritoriului, dar nu are nimic de a face în termeni de amploare" cu zonele agricole, a adăugat el. Şi "este acelaşi lucru în Europa de Vest", unde păsările din zonele rurale dispar. 

Ministrul mediului şi ecologiei Nicolas Hulot, un vechi militant ecologist, a postat pe Twitter că trebuie redusă utilizarea pesticidelor şi să se ia măsuri pentru combaterea poluării şi alterării solului. 

Studiile au observat că scăderea populaţiilor de păsări a urmat după intensificarea practicilor din ultimii 25 de ani, sugerând ca posibilă cauză utilizarea foarte răspândită a pesticidelor pentru recoltele monocultură, în special grâu şi porumb. 

Pesticidele distrug insectele şi alte organisme dăunătoare pentru plantele cultivate şi recolte, cu consecinţe indirecte în întreg lanţul alimentar. 

Declinul a fost însemnat din 2008-2009, susţin studiile, o perioadă care corespunde cu renunţarea la reglementarea europeană care îi obliga pe fermieri să-şi lase cel puţin 10% din pământ necultivat în fiecare an.

AGERPRES

Subiecte în articol: franta păsări zona rurala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri