Ordinul de execuţie a dragajului de investiţie, lucrare în valoare de aproximativ 140 milioane de lei, prevăzută într-un proiect cofinanţat din fonduri europene, a fost emis, arată Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, deţinută de statul român, prin Ministerul Transporturilor
Potrivit sursei citate, marţi 28 mai, au început lucrările de dragaj prevăzute în proiectul de investiţie „Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creşterii adâncimilor şenalelor şi bazinelor şi a siguranţei navigaţiei în Portul Constanţa”, operaţiune ce nu a mai fost realizată de peste 15 ani. „În contract sunt prevăzute lucrări de dragaj pentru aducerea la cota proiectată a bazinelor şi şenalelor din Portul Constanţa, adâncirea bazinului Portului de Lucru şi a şenalului de acces către acesta, din zona de sud a Portului Constanţa”, informează oficialii companiei de stat.
Proiect cofinanţat de UE
Potrivit proiectanţilor, în Portul de Lucru va fi adâncit bazinul, în zona cheului de acostare, de la 7 la 9 metri, lucrările incluzând amenajări de protecţie a cheurilor din Portul de Lucru, precum şi achiziţia unui sistem hidrografic, respectiv o navă hidrograf. Conform ordinului de execuţie, primele dragaje sunt realizate în danele 31-39 şi constă, în general în lucrări de derocări, iar pentru aducerea la cota proiectată, în bazinele danelor 31-39 se acţionează cu două remorchere, două şalande şi o dragă tip BHD (Backhoe Dredger), cu excavator hidraulic. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană (UE) din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Contractul, în valoare de 139.317.822,44 lei (fără TVA), este semnat de CNAPM Constanţa, în calitate de beneficiar cu Asocierea SC Constal Trade SRL - Impresa di Construzioni Ing E Mantovani SPA, durata de execuţie fiind de 20 de luni.