Porumbul, originar din America Centrală și de Sud, are o importanță uriașă atât în cultura universală, cât și în arta culinară.
Cultivat de mii de ani de civilizațiile mayașă și aztecă, a fost considerat un dar sacru al zeilor, fiind central în mitologia și viața cotidiană a acestor popoare. După descoperirea Americii, porumbul a fost introdus în Europa și apoi în restul lumii, devenind un aliment de bază în multe culturi, transmite cumvaplace.ro.
În plus, porumbul joacă un rol crucial în economia globală, fiind utilizat în producția de alimente, hrană pentru animale, și chiar biocombustibili.
În gastronomie, este extrem de versatil. În Mexic, este transformat în tortilla, baza multor preparate tradiționale precum tacos și enchiladas. În Statele Unite, este folosit în diverse feluri, de la clasicul porumb fiert sau copt, până la preparate precum popcornul sau faimoasa plăcintă de porumb. În Europa de Est, inclusiv în România, mălaiul, obținut din porumb, este esențial pentru mămăliga noastră tradițională.
Dar mai sunt rețete în care l-am putea folosi cu succes!
Porumb la grătar cu unt și parmezan:
Ingrediente: știuleții de porumb se rumenesc la grătar, se ung cu unt topit, deasupra se presară parmezan ras, pătrunjel, sare și piper.
Sau doar cu sos de unt.
Salată de porumb și avocado
Ingrediente: porumb boabe, avocado, roșii cherry, ceapă roșie, coriandru, suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
Supă de porumb
Ingrediente: porumb boabe (proaspăt, congelat sau conservat), cartofi, ceapă, usturoi, unt, smântână, bază de supă de pui sau de legume, sare și piper.
Chili con carne și cu porumb
Ingrediente
-
2 conserve de fasole roșie boabe
-
250 g carne tocată amestec (vită și porc)
-
1 conservă de roșii tocate în suc propriu
-
1 ceapă
-
1 cațel de usturoi
-
½ ardei gras roșu
-
¼ ardei iute
-
1 foaie de dafin
-
1 linguriță de fulgi de chili
-
1⁄2 linguriță de boia
-
1 lingură de ulei de floarea-soarelui
-
100 g cheddar/cașcaval
-
Oregano
-
Sare
-
Piper
Cum să faceți
- Căliți ceapa și usturoiul în uleiul bine încins.
- Adăugați carnea tocată, amestecați bine și condimentați cu sare, piper, dafin, oregano, boia. După câteva minute, puneți și ardeii tocați mărunt.
- Adăugați și roșiile tocate, cu tot cu suc, și lăsați să fiarbă 10-12 minute, la foc domol. Când carnea și sosul sunt fierte, adăugați fulgi de chili și fasolea bine scursă.
- Dacă sosul scade prea mult, completați cu puțină apă caldă. Amestecați și după 2-3 minute stingeți focul.
- Dacă vasul în care ați pregătit chili con carne poate fi pus în cuptor, presărați deasupra cașcavalul sau brânza cheddar rase și dați la cuptor 10 minute, cât să se gratineze brânza. Dacă vasul nu poate fi pus în cuptor, turnați compoziția într-un vas de yena sau de porțelan, radeți brânza și dați la cuptor.
- Noi am mâncat chili con carne cu nachos, acele chipsuri din mămăligă. Foarte bună această combinație!
La final, după ce l-ați pregătit conform rețetei de mai sus, adaugă boabele de porumb și gătește încă 10 minute.
Sufleu de porumb
Boabele de porumb se călesc în unt. Separat, se bat ouăle cu laptele și făina, apoi adaugă brânza rasă, sare și piper. Adăugați boabele de porumb și turnați compoziția într-o formă de sufleu unsă.