Jurnalul.ro Sport eXtrasport Cel mai tânăr campion olimpic la 200 m liber. Ce contează pentru David Popovici: „E unul dintre lucrurile cele mai importante”

Cel mai tânăr campion olimpic la 200 m liber. Ce contează pentru David Popovici: „E unul dintre lucrurile cele mai importante”

de Redacția Jurnalul    |   

David Popovici a început înotul la vârsta de 4 ani, când un medic i l-a recomandat în scop curativ, având probleme la coloana vertebrală. Doar 5 ani mai târziu impresiona lumea sportului din România. Acum are 19 ani și a câștigat medalia de aur la 200 de metri liber, la JO Paris 2024. 

La 4 ani a fost diagnosticat cu scolioză în stadiu incipient și așa a început povestea talentului și performanței sale. La 9 ani a început să se pregătească serios, cu un antrenor fost înotător de performanță. Adrian Rădulescu a făcut din David Popovici campionul de azi. Şi sunt tot împreună.

"Am simțit că asta vreau să fac la cel mai înalt nivel de pe la vreo 9 ani, 10 an.  când am fost la primul meu campionat național și am și bătut primul meu record național", a spus într-un interviu David Popovici.

Cel mai tânăr campion olimpic la 200 m liber masculin

A devenit cel mai tânăr campion olimpic la 200 m liber masculin. 

"Prefer să citesc în timpul liber decât să stau pe telefon până la nesfârşit. Uneori sunt prins în capcană şi eu, însă încerc pe cât posibil să fac tot ce e mai bun. Îmi place să fiu disciplinat, e mai mult un mod de viaţă. Sunt tânăr şi mai am multe de trăit. Dar îmi place să trăiesc simplu, să fiu disciplinat şi să am grijă de timpul meu. Pentru că e unul dintre lucrurile cele mai importante", a mărturisit David Popovici într-un interviu.

Părinţii  i-au spus mereu să se bucure de competiţii. Nu este important pe ce loc termini sau ce medalii ai câştigat. În copilărie, după concurs, întodeauna mergeau la cofetărie. Şi apoi îl întrebau pe ce loc a ieşit.

"De când am început să înot mi-am dorit să ajung la Jocurile Olimpice, şi în visele mele îmi doream să câştig o medalie de aur. Da, este important, dar nu este cel mai important lucru din lume. Nu aş vrea să câştig o medalie de aur şi să nu fiu mândru de ea. Vreau să mă simt bine, să mă distrez în curse", a mai spus David Popovici.

Cine este idolul lui David Popovici

I se mai spune filosoful. Între antrenamente citeşte mult şi îl admiră pe Seneca. Îi place laptele cu miere şi scorţişoară iar unul dintre idolii săi este Michael Phelps. Care, deşi are 28 de medalii olimpice, crede că românul este mai bun decât el.

A ales să nu stea în satu olimpic la Olimpiada din Paris și a înotat la orele la care știa că va concura. A reununţat aproape la telefon şi la conturile de socializare. Însă aseară, târziu, a făcut o postare scurtă - o fotografie şi un comentariu "Amor fati". Iubeşte-ţi destinul. 

Acum inspiră generații de copii care visează să ajungă ca el. 

"Încercăm să devenim ca el, nu la fel, dar încercăm să devenim ca el"; "Îmi place foarte mult de David Popovici, este foarte talentat și bun la înot".

David nu-și neglijează nici cariera academică. Este student al facultăţii de Psihologie din Bucureşti dar pentru a face performanță la JO Paris 2024 a decis să îşi îngheţe primul an, potrivit observatornews.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri