Smartphone-urile detectează semnalele unui cutremur, adică vibrațiile produse de acesta. Semnalul se duce cu o viteză amețitoare către un server care combină mai multe informații de la mai multe dispozitive mobile.
În acel timp, server-ul stabilește cu exactitate locația și transmite aproape instant alertele care apar pe telefoanele mobile. Ce este inedit este că se concurează, spun cei de la Google, cu viteza luminii, în sensul că viteza cu care se fac aceste operațiuni este mai mare decât viteza de propagare a undelor seismice.
Alerta cutremur
Astfel, server-ul are capacitatea de a ne transmite astfel de notificări cu câteva secunde înainte ca noi să simțim șocul.
În caz de magnitudini mari aceste secunde ar putea fi vitale.
"Alerta care a fost primită azi de dimineață este o alertă TAKE ACTION care apare pe tot ecranul și se declanșează la cutremurele care sunt mai mari de 4,5. Practic, alerta apare pe tot ecranul şi ți se spune şi ce ai de făcut.
Telefonul dumneavoastră se transformă într-un mini-seismometru în momentul în care stă complet nemișcat.
Pentru asta este foarte important ca telefonul să fie conectat, să aibă locația, serviciile de localizare şi alerta la cutremur pornite", a spus Gabriela Chiorean, manager de comunicare Google, în emisiunea News Hour with CNN de la Antena 3 CNN.
Cutremur semnificativ în această dimineață în România
Un cutremur puternic, cu magnitudinea de peste 5 grade, a avut loc, în această dimineaţă, în România. Este cel mai mare cutremur din ultimii doi ani din țara noastră.
Cutremurul s-a produs la 74km E de Brasov, 76km NE de Ploiesti, 116km V de Braila, 118km V de Galati, 119km S de Bacau, 126km N de Bucuresti, 151km NE de Pitesti, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iasi.