Jurnalul.ro Ştiri Externe Premierul scoţian readuce în discuţie ideea independenţei pentru ca Scoţia să rămână în UE

Premierul scoţian readuce în discuţie ideea independenţei pentru ca Scoţia să rămână în UE

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, a susţinut vineri că a sosit momentul potrivit pentru a se aborda din nou tema separării Scoţiei de Marea Britanie şi le-a cerut scoţienilor să-şi ia destinul în propriile mâini, transmite agenţia EFE. 

Într-un discurs rostit în localitatea Stirling, ea a apreciat că declararea independenţei Scoţiei este 'singura modalitate de protejare' a intereselor acesteia în contextul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

'Cred că a sosit momentul ca partidul nostru să conducă o nouă dezbatere despre independenţă', a insistat Nicola Sturgeon, care este şi liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), evocând posibilitatea unui nou referendum pentru separarea de Marea Britanie, astfel încât Scoţia să poată rămâne în Uniunea Europeană. 

La referendumul desfăşurat cu doi ani în urmă, votul majoritar al scoţienilor a fost împotriva independenţei. Însă şefa guvernului de la Edinburgh consideră că referendumul de anul acesta prin care britanicii au ales ieşirea din UE ar putea să fi schimbat opţiunea scoţienilor, care au votat majoritar pentru rămânerea în blocul comunitar. 

'Nu dau nimic ca sigur, dar am impresia că sprijinul faţă de independenţă va creşte dacă va fi clar că este cea mai bună formulă, singura de fapt, de a ne proteja interesele', a argumentat Sturgeon. 

'Regatul Unit în care Scoţia a votat să rămână s-a schimbat substanţial şi prin urmare s-au schimbat şi argumentele pentru a vota pentru sau împotriva independenţei', a estimat ea admiţând că scoţienii nu se tem doar că vor fi scoşi din UE împotriva voinţei lor, ci şi de faptul că nu vor mai fi în piaţa comună a blocului comunitar. 

Premierul scoţian a menţionat de asemenea că odată ce guvernul de la Londra va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona - prin care se declanşează formal procesul ieşirii unei ţări din Uniunea Europeană şi care stabileşte un termen legal de doi ani pentru negocierea termenilor părăsirii blocului comunitar - această decizie a Londrei va fi valabilă pentru toate entităţile Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, deci şi pentru Scoţia. 

'Ca premier, nu voi sta cu braţele încrucişate şi nu voi permite ca acest lucru să se întâmple fără să ne luptăm', a mai spus Nicola Sturgeon. 

Totuşi, într-un sondaj publicat tot vineri, 54% dintre scoţienii intervievaţi s-au pronunţat pentru împotriva independenţei Scoţiei, în timp ce 46% ar opta pentru separarea de Marea Britanie. AGERPRES/

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri