Jurnalul.ro Fun Premiile ''anti-Nobel'' 2017 au răsplătit studii despre "pisici lichide", crocodili, jocuri de noroc şi didgeridoo

Premiile ''anti-Nobel'' 2017 au răsplătit studii despre "pisici lichide", crocodili, jocuri de noroc şi didgeridoo

Oameni de ştiinţă care îşi pun întrebări ''profunde'' legate de faptul dacă pisicile sunt lichide sau solide, cum poate influenţa un crocodil jocurile de noroc, sau dacă instrumentul de suflat didgeridoo poate ajuta la vindecarea sforăitului au fost distinşi joi seara la ceremonia premiilor Ig Nobel (anti-Nobel), menite să răsplătească cele mai absurde, ciudate şi curioase cercetări ale anului, informează Reuters. 

Ideea acestor premii îi aparţine lui Marc Abrahams, editorul revistei ''Annals of Improbable Research''. Premiile sunt menite să onoreze nu ceea ce este mai bun sau mai rău în ştiinţă, ci mai degrabă să evidenţieze cercetările care încurajează oamenii să gândească în moduri neobişnuite. 

"Sperăm că acest lucru va aduce oamenii înapoi la obiceiurile pe care le-au avut probabil când au fost copii, de a acorda atenţie lucrurilor ciudate, aşteptând un moment şi hotărând dacă sunt bune sau rele, numai după ce au avut şansa să gândească", a declarat Abrahams într-un interviu telefonic pentru Reuters. 

Unii dintre cercetătorii recompensaţi frizează falsul. Astfel, studiul din 2014 intitulat "Poate o pisică să fie şi solidă şi lichidă?'', al omului de ştiinţă francez Marc-Antoine Fardin, a fost inspirat de fotografii de pe internet ale unor pisici înghesuite în pahare, găleţi şi chiuvete. Câştigătorul premiul Ig Nobel în fizică a folosit formule matematice pentru a concluziona că pisicile tinere active şi pisoii îşi păstrează forma fizică mai mult timp decât felinele mai în vârstă, care sunt mai leneşe. 

Alte lucrări de pe lista câştigătorilor au un potenţial mai clar pentru aplicaţii practice. Câştigătorii premiului Ig Nobel pentru economie, Matthew Rockloff şi Nancy Greer, au condus un experiment în care jucătorii de cărţi problematici şi jucătorii fără probleme au manipulat crocodili lungi de 1 metru înainte de a juca jocuri electronice simulate. Studiul din 2010, realizat pe un eşantion de 103 persoane din Queensland, Australia, a constatat că jucătorii cu probleme ar fi tentaţi să facă pariuri mai mari după manipularea reptilelor, deoarece creierele lor au interpretat incorect entuziasmul de a imobiliza un animal periculos, ca pe un semn că sunt într-o fază norocoasă. 

O echipă multinaţională de şase cercetători a câştigat premiul Ig Nobel pentru pentru pace pentru lucrarea din 2005 "A cânta la Didgeridoo ca tratament alternativ pentru Sindromul Apneei Obstructive de Somn: studiu controlat randomizat''. Concluzia că instrumentul de suflat australian ar putea avea anumite beneficii, nu s-a bazat pe tonul huruit al didgeridoo, ci mai degrabă pe faptul că practicarea zilnică a implicat un lung exerciţiu de suflare, ceea ce poate să fi întărit tractul respirator superior, făcând respiraţia mai uşoară. 

Premiul Ig Nobel pentru biologie a fost câştigat de un grup de patru oameni de ştiinţă (dintre care doi japonezi) pentru descoperirea unor insecte cu organe genitale care inversează rolurile sexuale tradiţionale, semnalează Kyodo. 

Cele zece premii ştiinţifice Ig Nobel, ajunse la cea de-a 27-a ediţie, au fost înmânate de actualii câştigători ai premiului Nobel joi seara în cadrul unei ceremonii la Universitatea Harvard din Statele Unite.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri