Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Preotul nostru, prietenul nostru

Preotul nostru, prietenul nostru

de Cornel Tăbăcaru     |   

Dragii mei cu Jurnalul sub braț, azi când scriu, ziarul nostru împlinește 30 de ani de la apariția primului număr. Mâine va pleca la tipografie și vineri se va instala sub brațul dumneavoastră. La mulți ani, Jurnalul Național! La mulți ani milioanelor de cititori! La mulți ani pentru noi, pătimașii paginii 22. Așa cum ne așteptam, mulți, foarte mulți preoți din țară ne-au scris. Cuvinte frumoase, unele chiar înălțătoare. Sărut mâna, Părinte! Doamne ajută!

Părintele Matei este oglinda multor preoți care Îl slujesc pe Domnul. Nu pot uita câteva vorbe din copilărie. Un bărbat întreabă un copil: „Unde îl vezi pe Domnul?”, iar copilul răspunde: „Dar unde nu-l văd pe Domnul?”.

Căsătorit cu Raluca Monica, cei doi au o fată, Ana Maria Cristina. Și soția, și fiica sunt văzute des la casa parohială a bisericii din satul meu. Ajută la treburile bisericii, vorbesc cu oamenii și copiii satului. Și așa părintele poate face mai mult din ceea ce își propune zilnic. Părintele nostru, un om ca toți oamenii, are și pasiuni ca toți oamenii. Pescuitul și fotbalul. Dar cea mai veche pasiunea este  ședința cu tinerii din sat. Și o face de ani. Drept consecință, mulți tineri au urmat învățământul teologic și acum sunt preoți sau profesori de religie. Pe lângă prestarea serviciilor preoțești, s-a înconjurat de oameni de vârsta a doua, împreună cu care dezvoltă o activitate social-filantropică permanentă. Așadar, sunt ajutați bătrânii satului, rămași singuri în fața vieții, asta însemnând chiar ajutor financiar, aprovizionare cu cele necesare traiului, recomandări la medici și multe altele. În planuri, înființarea unui Centru de zi pentru copii și tineret, unde aceștia să poată citi, să facă sport.

Dar, cel mai important, să participe la „lecții” de patriotism, ce înseamnă să fii român, să învețe legăturile cu istoria și cultura neamului nostru. Și ca un lucru aparte, să fie educați în Cultul Eroilor Neamului. Este momentul în care oamenii se bazează cel mai mult pe religie. Biserica este locul unde enoriașii se află cel mai aproape de Dumnezeu. Preotul este cel care le arată calea spre smerenie, credință neclintită și încredere în viitor. Preotul și crucea din mâna lui poartă Puterea Domnului. Sunt fericit că în satul meu, în zilele de sărbătoare, biserica este plină până la refuz. Cel mai important este că sunt foarte mulți tineri. Nădejdea lor este în biserică și cu Domnul alături pot înfăptui absolut tot ce și-au propus. Asta este puterea unui om. Atât și nimic altceva! Pe vinerea viitoare, dragii mei, cu sănătate, pace, siguranță și credință în Dumnezeu. Doamne ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: preot religie zile sarbatoare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri