Jurnalul.ro Special Reportaje Preotul cu 60 de milioane de teme de făcut

Preotul cu 60 de milioane de teme de făcut

de Cristinel C. Popa    |   

La nici 30 de ani, părintele Răzvan Banu, din Iaşi, a parcurs numeroase trepte în ce priveşte educaţia: după facultatea de teologie şi masterul în acelaşi domeniu, a făcut matematica, apoi masterul în matematică. Se gândeşte să facă şi medicina, deşi stă prost cu timpul. Are o arhivă digitală care cuprinde 60 de milioane de cărţi şi studii pe care le-a copiat pentru sine sau pentru alţii.

 

E specialist în IT, probabilităţi, spovedanii, lupte cu viruşi, trânte cu dracii. Un preot model însă. Alungă spiritele rele de pe Internet, de unde extrage însă cărţi şi articole pe care bibliotecile universităţilor din România nu le au. În setea sa de cunoaştere, părintele ieşean Răzvan Banu nu s-a mulţumit doar cu un masterat şi acum un doctorat în teologie. A făcut şi un masterat de matematică, iar pentru că setea sa de cunoaşte nu cunoaşte limite, a adunat pentru teme de viitor 60 de milioane de articole pe care le ţine atât pentru el, cât şi pentru alţi amatori. “Am o bibliotecă fizică şi una digitală. Cea fizică are vreo 2.000 de volume, cea digitală 60 de milioane de articole. Dintre acestea, cam 1,5 milioane sunt cărţi, cum nu are practic nicio universitate din România. În ultimii 10 ani m-am ocupat şi cu copiatul de cărţi. Am început dintr-o nevoie personală, m-am gândit cum putem să investim cel mai bine în noi”, spune preotul Răzvan Banu.

 

 

La facultate în sutană

Răzvan Banu este preot hirotonisit, căsătorit cu doi copii şi profesor de religie. Spune că învăţătura în orice domeniu este folositoare. Pasionat şi de matematică, preotul s-a înscris la masterat, pe care l-a făcut în paralel cu lucrarea de doctorat în teologie. La cursuri apărea în sutană, stârnind, în primele zile, nedumeriri. “Uneori şi cu hainele am senzaţia că sunt dezbrăcat”, glumeşte preotul. “Trebuie să investim în noi. Investiţia în educaţie nu are preţ”, spune Răzvan Banu. Investiţiile în cărţi costă bani, însă, şi aduc şi reproşuri de la soţie. “Ai să mănâncă cărţi”, mă întreabă des. “Astăzi? Nu, nu numai astăzi. Morala: Cumpăraţi cărţi şi aveţi cu ce vă hrăni, nu numai o zi”, spune părintele Banu. “Am norocul că sunt întreţinut de tata socru, altfel n-aş fi avut bani pentru atâtea cheltuieli”, completează el.

 

Caută să înveţe să facă bine

 

Răzvan Banu a fost hirotonit preot în Parohia Iazu Vechi din Iaşi cu trei ani în urmă. “O persoană m-a întrebat dacă nu vreau să pun talanţii mei în slujba lui Dumnezeu şi atunci am mutat macazul de la matematică la teologie, dar ţinând cont de faptul că urma să fac în continuare şi matematica. Matematica şi teologia nu se bat cap în cap, teologia e tot o ştiinţă, e verificabilă, în general ştiinţa se bazează pe experimentare. Matematica face parte din mine”, spune preotul Banu, care, graţie aptitudinilor face şi pe bibliotecarul, pe arhivarul, pe specialistul în IT în parohie. “Eu vroiam să fac şi medicina, dar mă tem că nu mai am timp. Nu poţi înţelege mai bine durerea omului decât prin intermediul medicinei”, spune părintele Banu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri