Jurnalul.ro Editoriale Presa economică - amintiri despre viitor

Presa economică - amintiri despre viitor

de Ionuț Bălan    |   

Atunci când exista presă economică aceasta punea întrebări. Iată câteva exemple ce ar putea deschide un ciclu inspirat de numele cărţii lui Erich von Däniken: Amintiri despre viitor.

1. Ce e mai eficient, un curs de schimb care să fluctueze mult ca să asigure competitivitatea producătorilor autohtoni sau niște reforme structurale menite să o regleze la nivel de companie și mediu de afaceri?

2. Datoria publică se plasează la limita de alarmă de 40% din PIB. Se poate stabili o relaţie între deprecierea monedei naţionale şi îndatorarea suverană? Cât de slab ar trebui să devină leul pentru a putea reintra cu datoria în parametrii de maximă prudenţialitate?

3. Evidenţierea rolului educaţiei financiare la români constituie un element pozitiv. Totuşi ce e mai important, să existe abundenţă de produse financiare pe piaţă pentru ca oamenii să aibă de unde alege sau să fie bine educaţi în absenţa lor? Şi tot aici: E limitat prin intermediul legislaţiei modul în care băncile pot iniţia şi pune pe piaţă instrumente, altele decât cele agreate de reglementator?

4. În ciuda faptului că trecem printr-o perioadă cu inflaţie apropiată de zero, masa monetară avansează cu ritmuri anuale de 12%. Poate fi etichetat acest fenomen ca relaxare cantitativă? De asemenea. cum se explică gradul mare de debancarizare din prezent? Numerarul a ajuns la un nivel fără precedent în raport cu totalul masei băneşti!

5. Se discută insistent de posibilitatea scăderii semnificative a creditelor neperformante. E legată diminuarea supraîndatorării menajelor de reducerea fiscalităţii?

6. Orizontul adoptării euro e unul tot mai îndepărtat. Deciziile privind ratele rezervelor minime obligatorii sunt corelate cu o viitoare integrare în euroland sau mai degrabă cu faptul că există uneori greutăţi la nivelul împrumuturilor contractate de stat ori că băncile nu au unele cu altele linii de finanţare?

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri