Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Erdogan dă de pământ cu lira turcească. Economia se PRĂBUȘEȘTE

Președintele Erdogan dă de pământ cu lira turcească. Economia se PRĂBUȘEȘTE

Lira turcească a ajuns iarăși la un nou minim istoric, de peste 20 de lire/euro. Continuarea deprecierei monedei a fost provocată tot de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a promis continuarea politicii sale economice de reducere a dobânzilor, scrie Reuters.

Șeful statului turc a determint prăbușirea lirei începând cu luna septembrie și cea mai gravă criză financiară din ultimii 20 de ani. În ultimele 30 de zile lira a pierdut 30% din valoare.

Erdogan a vorbit, duminică, despre politica sa economică."Reducem dobânzile. Nu vă aşteptaţi la altceva din partea mea. În calitate de musulman, ceea ce cer învăţăturile islamice, voi continua să fac", a spus acesta, cu referire la doctrina islamică privind evitarea dobânzilor mari. El consideră că nivelul ridicat al dobânzilor favorizează inflaţia și presează Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile. Astfel că Banca Centrală a Turciei a executat ordinele președintelui, scăzând dobânda e bază cu 500 de puncte de bază. 

Șeful statului a demis 3 guvernatori din 2019, deși teoretic banca centrală trebuie să fie independentă. În noiembrie 2021, inflația a ajuns la 21%. Pentru a opri deprecierea lirei, instituția financiară a intervenit pe piață de 5 ori în decembrie și a vândut peste 6 miliarde de dolari din rezervele valutare

Subiecte în articol: erdogan turcia lira turceasca
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri