Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Portugaliei propune anularea datoriilor africane pentru a repara atrocitățile coloniale

Președintele Portugaliei propune anularea datoriilor africane pentru a repara atrocitățile coloniale

de Redacția Jurnalul    |   

Președintele Marcelo Rebelo de Sousa a declarat că Portugalia ar putea folosi mai multe metode pentru a plăti despăgubiri pentru atrocitățile comise în timpul perioadei coloniale. Printre variantele avute în vedere sunt anularea datoriilor fostelor colonii și acordarea de finanțare.

Președintele Marcelo Rebelo de Sousa a declarat marți că Portugalia este responsabilă pentru crimele comise în timpul sclaviei transatlantice și în perioada colonială. El a sugerat că este nevoie de reparații, potrivit Reuters.
Declarația sa a stârnit critici puternice din partea partidelor de dreapta, inclusiv de la partide din coaliția de guvernare. Unii politicienii au vorbit despre trădare națională.

În replică, președintele a spus, sâmbătă, că țara trebuie să-și asume „responsabilitatea pentru binele și răul care s-au întâmplat în imperiu”.

„Nu putem pune asta sub covor sau într-un sertar. Avem obligația de a conduce acest proces”, a spus președintele Marcelo Rebelo de Sousa.

Din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, șase milioane de africani au fost răpiți și transportați peste Atlantic de către nave portugheze. Africanii au fost vânduți ca sclavi, în primul rând în Brazilia.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: datorie africa Marcelo Rebelo de Sousa
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri