Guvernul nu vrea să eliminare plafonului de 0,68 ron pentru cei care au un consum de până la 100 de kilowați-oră.
"Este exclus să luăm în calcul eliminarea unor asemenea plafoane. Noi ne dorim să păstrăm un preţ cât mai mic la factura cetăţenilor şi a companiilor româneşti. Aceasta este prioritatea", a spus Sebastian Burduja la antena3CNN.
Schema de compensare-plafonare este în vigoare până în martie 2025, iar Comisia Europeană a făcut doar anumite recomandări.
"Preferința mea și dorința mea ca ministru al Energiei este să păstrăm schema așa cum este, cel puțin până trecem această iarnă." a precizat demnitarul.
Preț mic și stabil la energie
Față de anul trecut, schema de consum şi plată este stabilizată, atât în privința consumatorilor, cât şi a furnizorilor.
"Cu atât mai mult nu dorim să mai umblăm la această schemă, s-o ajustăm pentru că abia avem o stabilitate în piață, abia furnizorii au început să-și pună la punct toate sistemele de facturare și nu mai există acele erori.
Deci vrem să menținem sistemul cât mai stabil și un preț cât mai mic la factură." a mai precizat ministrul.
El a spus că circa 5 milioane de gospodării din România au plătit o medie de 35 de lei pe lună la electricitate în această perioadă.
Despre datoriile pe care statul român le înregistrează către furnizori, Sebastian Burduja afirmă că s-a iniţiat o ordonanță de guvern în urmă cu circa o lună iar Ministerul Finanțelor a virat deja în jur de 2,3 miliarde lei pentru restanţele către furnizori.