Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţurile locuinţelor, aşteptate să crească şi în 2019

Preţurile locuinţelor, aşteptate să crească şi în 2019

de Valentin Gros    |   

Locuinţele din România s-au scumpit anul acesta, deşi într-un ritm mai lent comparativ cu 2017, după cum indică un document dat publicităţii de banca centrală. Specialiştii din sectorul imobiliar prevăd că tendinţa ascendentă se va manifesta şi în cursul anului viitor. Astfel, preţurile urmează să urce pe durata lui 2019 cu câteva procente, urmând trendul general din economie.

Prețul proprietăților rezidențiale și-a continuat dinamica pozitivă în prima jumătate a anului 2018, însă cu un ritm de creștere considerabil diminuat la nivel național (2,7% creștere medie anuală în termeni reali la iunie 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent), se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare, publicat în decembrie de Banca Naţională a României (BNR). Aceeași evoluție se remarcă și pentru București, creșterea susținută începută din anul 2015 temperându-se în prima jumătate a anului 2018 (3,4%). “Analiza la nivel de județ pune în evidență o eterogenitate importantă a dinamicilor”, menţionează documentul băncii centrale.

În concordanță cu aceste constatări, instituțiile de credit au apreciat în trimestrul doi din 2018 că prețurile imobilelor rezidențiale au continuat tendința ascendentă și estimează ca această dinamică se va menţine pe termen scurt, însă cu o intensitate mai redusă.

Creştere uşoară a preţurilor

Experţii din real estate anticipează că avansul moderat al preţurilor va continua şi anul viitor. „În 2018 nu am avut boom-ul aşteptat, dar trendul a fost unul ascendent, deşi la o viteză de creştere mai mică”, a declarat pentru Jurnalul Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari. El consideră această majorare „naturală, firească”, deoarece „au crescut atât economia, cât şi preţurile, în general” şi vede aceeaşi tendinţă şi pentru 2019. „Domeniul imobiliar este legat de economia orizontală. Preţurile locuinţelor ar putea scădea numai dacă ar scădea preţurile la beton, cărămidă, ciment, precum şi costurile cu forţa de muncă”, a arătat Vîlceanu.

Apel la istoria recentă

Acesta a făcut apel la istoria recentă. „În perioada 2000-2008 am avut o creştere fulminantă, 2008-2014 a fost o perioadă de scădere, în 2015 s-a înregistrat o stagnare, iar din 2016 preţurile au început să urce”, a spus reprezentantul brokerilor imobiliari. Vîlceanu a explicat că dacă un ciclu economic are 8 ani, ne mai putem aştepta la câţiva ani de majorare a preţurilor, până la încheierea acestui ciclu. Avansurile anuale ar urma să fie de câteva procente, 3-5%, adică mai mici decât în perioada de dinaintea crizei.

„Nu sunt semnale că preţurile vor scădea. Nevoia de a locui va fi mare şi în 2019, care se anunţă ca al treilea an consecutiv de creştere” – Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari

“Expunerea sectorului bancar față de piața imobiliară rezidențială se menține ridicată, reprezentând aproximativ 70% din creditul total acordat populației (86 miliarde lei), în creștere cu 7% comparativ cu valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului anterior” – Raportul BNR

 

 

 

Subiecte în articol: pret locuinte
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri