Preţurile unor materii prime, de la porumb, grâu şi soia la petrol şi cherestea sunt în scădere pe pieţele internaţionale pe fondul dorinței Chinei de a calma boom-ul din acest sector şi al aprecierii dolarului american, scrie ZF.
Unele pieţe şi-au văzut creşterile înregistrate în acest an evaporându-se, iar altele ar putea urma.
Scăderile au fost aproape generalizate săptămâna trecută, preţurile paladiului şi platinei coborând cu peste 11% şi respectiv 7%, în timp ce contractele futures pe porumb au pierdut aproape 6%, iar cele legate de cupru 4,8%. Preţurile petrolului au fost şi ele în scădere, notează CNBC.
Soia şi-a văzut avansul din acest an şters, pierzând peste 20% de la un maxim pe opt ani atins în mai. Şi grâul a coborât de la maxime multi-anuale. Preţul zahărului şi chiar şi al cherestelei au fost de asemenea în scădere, notează Bloomberg.
O agenţie guvernamentală chineză a anunţat un plan de valorificare a rezervelor de metale cheie, incluzând cuprul şi aluminiul, iar oficialii ţării au avertizat în acelaşi timp cu privire la speculaţiile de pe pieţele financiare în ultimele săptămâni.
Proiecţiile în creştere lansate de banca centrală americană pentru inflaţie şi majorări de dobânzi ar putea contribui de asemenea la declinul materiilor prime punând presiune în creştere pe dolar şi că Fed-ul urmăreşte îndeaproape creşterea preţurilor. Preţul materiilor evoluează adesea în sens invers dolarului, scrie CNBC.
Scăderile în alte cazuri sunt determinate de factori diferiţi, cum ar fi o temperare a temerilor privind oferta pentru soia şi nesiguranţa legată de politica monetară pentru aur şi argint. Condiţiile meteorologice mai bune au reprezentat un alt factor din spatele declinului multor produse agricole.
Scăderile vin după un prim semestru din 2021 solid pentru materii prime, alimentat de o creştere industrială în creştere în con-diţiile în care SUA şi alte economii au început să se redeschidă odată cu scăderea numărului cazurilor de coronavirus.
Totuşi, energia şi metalele industriale, care beneficiază de pe urma pariurilor că redeschiderea economiilor va alimenta cererea, se situează cu mult peste nivelul de la începutul anului, iar unii analşti susţin că raliul acestora nu se va tempera probabil semnificativ.
„Credem că suntem la începutul unui ciclu puternic pentru materii prime, similar cu cel înregistrat de la sfârşitul anilor í90 până în 2018“, a declarat Jason Bloom, strateg în cadrul Invesco, pentru Bloomberg. „Problemele de ofertă sunt relativ izolate de declaraţiile Fed, iar China poate influenţa preţurile pe termen scurt, dar aceasta nu controlează pieţele“.
(sursa: Mediafax)