Circa 20 de ministere și instituții publice primesc peste 40 de miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru plata salariilor și pensiilor, decontarea serviciilor medicale, investiții dar mai ales pentru plata dobânzilor la împrumuturile făcute de statul român.
Cel mai mare câștigător la rectificarea bugetară este Ministerul Finanțelor, cu un plus 15 miliarde de lei. Ministerul Transporturilor primește cu peste 5 miliarde de lei mai mult, iar Ministerul Sănătății va avea un buget cu aproape 4 miliarde de lei mai mare.
În scădere sunt Camera Deputaților, Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.
Însă majorarea salariilor cu 20% și creșterea pensiilor au dus deficitul bugetar la 7%. Guvenul speră însă ca amnistia fiscală și digitalizarea ANAF să salveze bugetul țării anul acesta și estimează încasări de aproape 8 miliarde de lei.
Cu aceste cheltuieli în creștere și un deficit bugetar mai mare, analiștii spun că, după alegeri, următorul guvern va introduce noi taxe. Pe de altă parte, acest proiect al rectificării bugetare arată și o creștere economică de numai 2,8% sub 3,4%, estimată la începutul anului, transmite observatornews.ro.