Jurnalul.ro Special Anchete Primăria lui Boc atrage finanțare europeană cu ajutorul firmei fondate de o “penală” din dosarul lui Adomniței

Primăria lui Boc atrage finanțare europeană cu ajutorul firmei fondate de o “penală” din dosarul lui Adomniței

de Ion Alexandru    |   

O companie de consultanță, fondată de fosta directoare a Direcției de Dezvoltare din Consiliul Judeţean Iași, trimisă în judecată pentru corupție și fals intelectual, alături de fostul președinte al PNL Iași, Cristian Adomniţei, a încheiat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, păstorită de Emil Boc, un contract  de peste o jumătate de milion de lei. În schimbul acestor bani, firma în cauză va oferi instituției în cauză consultanță în vederea atragerii finanțărilor europene pentru derularea proiectelor de investiții. Printre aceste proiecte se numără și achiziția de tramvaie, troleibuze și autobuze ecologice pe fonduri UE, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Fondatoarea companiei de consultanță angajată de Primăria Cluj-Napoca a fost chiar arestată, în anul 2015, pentru că a ajutat o altă firmă din Iași să încaseze fonduri în baza unui proiect prin care trebuia să livreze Consiliului Județean, condus, la vremea respectivă, de liberalul Cristian Adomniței, materiale publicitare și de promovare. Unele dintre aceste produse nu au fost livrate, însă banii au fost încasați, inclusiv cu sprijinul lui Adomniței.

 

Încă un contract interesant a fost atribuit, zilele trecute, de către primăria condusă de fostul premier al lui Traian Băsescu, Emil Boc, în prezent membru important al Partidului Național Liberal. Este vorba despre achiziția de servicii de consultanță

în vederea elaborării cererilor pentru proiectele propuse spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, constând în servicii de consultanță financiară, de analiză și consultanță tehnică, de consultanță în proiectare și în domeniul achizițiilor.

Conform autorității contractante, afacerea constă în încheierea unui acord-cadru, pe o perioadă de 36 de luni calendaristice, la care se adaugă încheierea unor contracte subsecvente. În data de 14 februarie, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a organizat, la sediul său, o licitație deschisă, unde au fost deschise ofertele tuturor celor cinci companii interesate, dintre care doar trei au fost declarate admisibile. Criteriul principal de atribuire a fost acela al raportului calitate-preț, în final fiind desemnată câștigătoare oferta depusă de către compania ieșeană SC Axxa Regional Management SRL. Aceasta a oferit o preț final de 560.440 de lei cu TVA inclus (124.542,2 euro), în condițiile în care Primăria Cluj-Napoca estima că, pentru acest contract de consultanță, va cheltui 1.091.904 lei fără TVA. Din acest contract, ieșenii de la SC Axxa Regional Management SRL au dreptul să subcontracteze părți din contract cu valoarea de până la 220.000 de lei fără TVA. În aceste condiții, autoritatea contractantă a și aprobat subcontractarea unor servicii de 1.000 de lei către PFA Corodescu Marius Cristian, și a altor servicii de câte 5.000 de lei fără TVA către SC Into SRL și SC Smart Tachnilogy & Research Consulting SRL.

 

A plecat din firmă direct la Consiliul Județean

Câștigătoarea licitației organizate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, SC Axxa Regional Management SRL Iași, a fost înființată, în 27 octombrie 2010, de către o anume Cristina Teodora Jinga, în calitate de unic asociat și administrator. La acel moment, compania își înscrisese, la Oficiul Național al Registrului Comerțului, ca obiect de activitate, consultanța în management, relații publice și comunicare.

În 2011, Cristina Teodora Jinga decide să coopteze în societate un nou asociat, pe nume Lucian Giurgi Cadâr, cu care înțelege să împartă pe jumătate capitalul social al firmei. Până în data de 28 iunie 2016, când fondatoarea firmei Axxa Regional Management SRL hotărăşte să-i cesioneze co-asociatului său toate părţile sociale deținute, renunțând și la mandatul de administrator. Motivul a fost acela că, în urma alegerilor locale care au avut loc în vara anului 2012, la conducerea Consiliului Județean Iași a fost ales liberalul Cristian Adomniței (fost ministru al Învățământului), iar Cristina Teodora Jinga a devenit director adjunct al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean Iași.

În prezent, compania Axxa Regional Management SRL Iași este deținută de fostul asociat al lui Jinga, Lucian Giurgi Cadâr.

 

Reținută împreună cu alte… vedete

Numele patroanei firmei de consultanţă Axxa Regional Management SRL Iași a intrat în atenția opiniei publice în prima jumătate a anului 2015, când Direcția Națională Anticorupție a emis pe numele Cristinei Teodora Jinga o ordonanţă de reținere pe timp de 24 de ore, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și instigare la fals intelectual. În același dosar a fost reținut inclusiv preşedintele Consiliului Județean Iași de la vremea respectivă, Cristian Adomniței.

În data de 3 iulie 2015, DNA a decis trimiterea în judecată a dosarului, la Tribunalul Iași, cu Cristina Teodora Jinga în stare de arest. Alături de ea, tot în stare de arest, au fost trimise în judecată Carmen Ingrid Irimescu, șef Serviciu Proiecte și Parteneriate, dar și Letiția Elena Popa, administrator al firmei SC Laser Co SRL. Cristian Adomniței a fost trimis în judecată sub control judiciar, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual.

Faptele pentru care cei în cauză au ajuns în fața instanței sunt presupus a fi fost săvârșite începând cu luna august a anului 2013, când, la Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă din Consiliul Judeţean Iași, a fost redactat caietul de sarcini aferent achiziţiei unor servicii de tipărire a unor materiale de promovare a județului Iași, contract care a fost adjudecat de către SC Laser Co SRL. Durata maximă de execuție a contractului era de trei luni, iar procurorii susțin că administratorul companiei, Letiția Elena Popa, a întocmit și utilizat documente false, constând în CV-urile angajaților, pentru a putea îndeplini criteriile de aribuire prevăzute în caietul de sarcini. În acest mod, ar fi determinat membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie contractul către firma sa.

 

Fraudă cu materiale de promovare

SC Laser Co SRL se angajase să livreze Consiliului Județean Iași un catalog de prezentare a judeţului în limbile română și engleză, tipărit în 1.000 de exemplare, în valoare de 169.000 de lei. Mai trebuia să tipărească o broșură bilingvă cu proiectele Consiliului Județean tot în 1.000 de exemplare, în valoare de 16.700 de lei, dar și 1.000 de exemplare de calendare cu evenimentele județului Iași pe anul 2014, în valoare de 8.400 de lei.

Mai trebuiau, de asemenea, livrate alte 100 de mape de prezentare, în valoare de 8.400 de lei, 5.000 de hărți de prezentare, în valoare de 42.000 de lei, 300 de magneți, în valoare de 3.300 de lei, 1.000 de DVD-uri care să conțină un film de prezentare a județului, în valoare de 27.000 de lei, doi suporți pentru broșuri, în valoare de 1.700 de lei, 200 de stikuri USB tip business card personalizate, în valoare de 6.000 de lei, 2.000 de pixuri în valoare de 18.000 lei, 6.000 de sacoşe, în valoare de 29.000 de lei și alte bunuri de 5.600 de lei.

În 19 decembrie 2013, între Consiliul Județean Iași și SC Laser Co SRL a fost încheiat un proces-verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a prevăzut predarea materialelor, mai puțin a albumelor de prezetare, a broșurilor, a DVD-urilor și a machetelor de prezentare. Aceste repere nepredate aveau o valoare de 213.005,71 lei. În decembrie 2014, pentru ca Letiția Popa să poată încasa și plata aferentă acestor bunuri pe care nu le livrase, directoarea adjunctă Cristina Teodora Jinga (fondatoarea firmei care a încheiat contractul de luna trecută cu primăria condusă de Emil Boc) a determinat membrii comisiei de recepție să semneze un proces-verbal antedatat cu 7 decembrie 2014, în cuprinsul căruia s-a menționat în fals că au fost livrate, la 19 decembrie 2013, și produsele lipsă. Apoi, a semnat mai multe documente penru a se putea efectua plata.

 

Adomniței, trimis în judecată pentru că a mușamalizat faptele

Din rechizitoriul trimis de DNA în judecată, reiese faptul că, în anul 2015, pentru a ascunde frauda din derularea contractului încheiat de Consiliul Județean Iași cu SC Laser Co SRL, Cristina Teodora Jinga a semnat centralizatorul intrărilor și ieșirilor de materiale de promovare aferente contractului în cauză. În cuprinsul acestui centralizator, fondatoarea firmei Axxa Regional Management SRL a atestat, în mod mincinos, restituirea către SC Laser Co SRL a 948 de albume de prezentare a județului Iași, pe motiv că trebuiau actualizate în mod gratuit cu date și fotografii privind Aeroportul Internațional Iași.

Între martie și aprilie 2015, președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, care era, la vremea respectivă, și președinte al PNL Iași, a ajutat-o pe Cristina Teodora Jinga pentru a se evita descoperirea acestor infracțiuni. În acest sens, în timpul unui audit declanșat la Consiliul Județean tocmai în legătură cu derularea acestui contract, Adomniței a încercat amânarea finalizării misiunii de audit, a creat aparența că toate materialele prevăzute în contract fuseseră predate în termenul stabilit și a făcut rost de timpul necesar ca SC Laser Co SRL să realizeze și să predea Consiliului Județean, în mod efectiv, albumele în cauză.

Procurorii spun că Adomniţei a exercitat acte de intimidare asupra auditorilor, pe care “i-a pus în ipostaze umilitoare”, după care ar fi acoperit cu acte false faptele comise de subalterna sa.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Iași, unde se află în judecată și în prezent, pe fond. Următorul termen va avea loc vineri, 23 februarie.

 

Ce vrea să facă Boc cu banii consultați de Axxa

Primăria Municipiului Cluj-Napoca și-a motivat această achiziție, în caietul de sarcini, precizând că, în prezent, are în implementare Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, pe perioada 2014-2020, sau chiar până în anul 2023. Această strategie poate fi pusă în operă prin realizarea unor proiecte de investiții aflate în portofoliul de proiecte incluse în avest document de planificare strategică. Obiectivul fiind acela de a primi consultanţă în scopul obținerii de finanțări nerambursabile.

Printre proiectele de care se va ocupa SC Axxa Regional Management SRL Iași se numără obiective care necesită fonduri de 83,5 milioane de euro.

În acest sens, până în decembrie 2018, Primăria Municipiului Cluj-Napoca dorește să achiziționeze 16 tramvaie, în valoare de 28,8 milioane de euro, 20 de troleibuze, în valoare de 15 milioane de euro, și 20 de autobuze electrice, în valoare de 10 milioane de euro. Mai mult, până în martie 2019, se mai vizează înlocuirea rețelei de contact pentru troleibuze, care necesită o finanțare de două milioane de euro, și construcția unor stații de închiriere de biciclete, în valoare de 4 milioane de euro. Tot pentru perioada 2018-2019, Primăria din Cluj mai vrea să atragă finanțare europeană pentru modernizarea depoului de tramvaie Grigore Ignar (5,2 milioane de euro), îmbunătățirea spațiului pietonal în zona centrală (6 milioane de euro) și amenajarea Parcului Tineretului – acest proiect întinzându-se până în anul 2020, necesitând o finanțare de încă 4 milioane de euro. Alte trei proiecte, cu termen de implementare până în 2020, mai necesită fonduri de 7,5 milioane de euro. Toate aceste obiective fac parte integrantă din Anexa 5 a contractului de consultanță încheiat cu SC Axxa Regional Management SRL Iași.

 

Și alte autorităţi locale au apelat la firma ieșeană

SC Axxa Regional Management SRL a încheiat, potrivit evidențelor SEAP, prin licitaţie deschisă, un singur contract cu vreo instituție publică din România, această instituție fiind Primăria Municipului Cluj-Napoca. Are, în schimb, încheiate contracte prin atribuire directă sau prin procedură de selecție simplificată cu mai multe autorități.

“Jurnalul” a identificat patru astfel de contracte. Astfel, în 27 mai 2016, compania în cauză a primit de la Primăria Municipiului Câmpina un contract în valoare de 98.000 de lei fără TVA. Este vorba despre prestarea de servicii de consultanță în vederea aragerii finanțării aferente proiectului “Muzeul Memorial Bogdan Petriceicu Hasdeu”. La 16 martie 2017, și Consiliul Județean Maramureș a încheiat cu SC Axxa Regional Management SRL Iași un contract, în valoare de 98.000 de lei, pentru servicii de asistență tehnică în vederea managerierii proiectului sistemului integrat al deșeurilor. În 5 aprilie 2017, aceeași firmă a încheiat un contract, în valoare de 160.000 de lei fără TVA, cu Primăria Botoșani, pentru consultanță aferentă proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare a orașului pentru perioada 2009-2028.

Nu în ultimul rând, la data de 12 iunie 2017, Axxa Regional Management SRL Iași a primit de la Primăria Municipiului Brașov un contract de 49.000 de lei fără TVA pentru elaborarea unui studiu de oportunitate, a notei de fundamentare și a caietului de sarcini pentru organizarea unei licitații aferente contractării de servicii de salubrizare și deszăpezire.

Firma care a câștigat contractul cu Primăria Cluj a fost fondată, în anul 2010, de Cristina Jinga, trimisă în judecată, în stare de arest, pentru fals intelectual și abuz în serviciu.

 

Jinga a ajutat administratorul unei firme de promovare să încaseze bani pe produse nelivrate Consiliului Judeţean Iași. Apoi a falsificat documente din care să rezulte că aceste bunuri au fost predate. La afacere a pus umărul și fostul ministru Cristian Adomniței.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri