Jurnalul.ro Ştiri Externe Primarul din Gyor iese din Fidesz

Primarul din Gyor iese din Fidesz

Preşedintele organizaţiei Fidesz din Gyor, Zsolt Borkai, reales cu un scor strâns duminică în funcţia de primar al oraşului din nord-vestul Ungariei, şi-a anunţat plecarea din partid, în urma unui scandal sexual, scrie MTI.

Zsolt Borkai, care a precizat că îşi va continua mandatul de primar ca independent, în cooperare cu alianţa Fidesz - Partidul Popular Creştin-Democrat (KDNP) şi „cetăţenii Gyorului”, a explicat că a decis să plece din Fidesz pentru a evita să-i creeze formaţiunii guvernamentale „un prejudiciu moral”. Partidul conservator-naţionalist al premierului Viktor Orban a suferit o lovitură la alegerile locale de duminică, în cadrul cărora partidele de opoziţie din Ungaria au înregistrat câteva victorii majore. Opoziţia faţă de premierul Orban, aflat la putere din 2010, a câştigat o serie de funcţii cheie, inclusiv postul de primar al Budapestei, aminteşte dpa. Scandalul în care este implicat fostul campion olimpic la gimnastică Zsolt Borkai (54 de ani), căsătorit şi tatăl a doi copii, a izbucnit după recenta difuzare de către un blogger anonim a unor clipuri video de la o orgie cu prostituate petrecută pe un iaht de lux, în contextul în care premierul Orban a prezentat în mod repetat Fidesz drept un apărător al „tradiţiei creştine”. La Gyor, peste 1000 de oameni au manifestat sâmbătă contra lui Borkai, cerându-i să se retragă din cursa pentru primărie. Criticii îl mai acuză că a profitat de funcţie pentru a se îmbogăţi, în special prin tranzacţii imobiliare necinstite.

Și Coaliţia Democratică (DK, de opoziţie) i-a cerut, ieri, lui Borkai să demisioneze „imediat” din funcţia de primar al Gyorului.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri