Jurnalul.ro Ştiri Locale Primarul din Târnăveni, Sorin Megheşan, a salvat un tânăr dintr-o maşină surprinsă de torenţi

Primarul din Târnăveni, Sorin Megheşan, a salvat un tânăr dintr-o maşină surprinsă de torenţi

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan, împreună cu un buldozerist, a reuşit să salveze în ultima clipă un tânăr din oraş surprins în trafic de un torent pe DN 14A, care s-a format în urma unei ploi abundente de 150-170 de litri pe metru pătrat.

Localnicii care au asistat la intervenţie susţin că, dacă primarul nu avea iniţiativa de a interveni, tânărul putea să îşi piardă viaţa, întrucât maşina a fost luată de ape.

'În urma ploilor am avut 17 adulţi evacuaţi şi şase copii. Am ajutat la evacuarea unei persoane care a rămas blocată într-un autoturism, venind torentul de apă, în zona benzinăriei Lukoil, miercuri seara, în jurul orei 20,00. În ultimul moment am reuşit să o scoatem, după care autoturismul a şi fost luat de ape şi dus cam 50 de metri, până în benzinărie. Era un tânăr din Târnăveni de circa 20-22 de ani', a declarat pentru AGERPRES, Sorin Megheşan.

El a spus că ploaia torenţială a durat circa o oră şi jumătate şi că o asemenea cantitate de apă putea fi preluată doar de un fluviu.

'A fost o ploaie torenţială de aproximativ o oră şi 30 de minute, din informaţiile pe care le avem în zona respectivă precipitaţiile au depăşit 150-170 litri pe metru pătrat, s-au format torenţi care s-au descărcat în pârâul Botorca, care vine dinspre Blăjel şi se descarcă în râul Târnava Mică. Pentru a ajunge în Târnava Mică pârâul trece pe sub un podeţ de pe DN 14A. Fiind subdimensionat, apa nu a reuşit să treacă şi s-a deversat pe drum. Apa a fost de aproximativ un metru pe DN 14A. Au fost inundate aproximativ 200 de gospodării, 50 de autoturisme, au fost afectate două podeţe peste pârâul Botorca, unul distrus în totalitate, unul cam 80%. Am intervenit cu absolut toate echipajele ISU. În jur de ora 23,00-23,30 am primit ajutor din partea echipajelor din Sărmaşu, Sighişoara, Târgu Mureş şi Luduş, fiind mobilizate numeroase utilaje şi efective umane. În continuare se lucrează la degajarea apei din gospodării', a afirmat Sorin Megheşan.

Edilul a spus că zona afectată este canalizată, dar că un asemenea debit de apă nu avea cum să fie preluat.

'La fel a fost inundată şi comuna Adămuş, nu de râul Târnava Mică, ci de torenţii veniţi de pe un deal, care au avut peste un metru înălţime. La fel s-a întâmplat şi aici, torenţii care au trecut peste şosea au răsturnat inclusiv un tractor, au doborât garduri', a spus Megheşan.

Oamenii din oraş îşi amintesc că vuietul produs de apa care se revărsa marţi seara l-au auzit doar în timpul inundaţiilor catastrofale din 1970. Aceştia spun că diferenţa dintre inundaţiile de acum şi cele din 1970 este că în zonă au fost construite diguri, care au diminuat mult din violenţa valurilor şi au protejat cât de cât zona.

'Au mai fost ploi, dar nu aşa de mari. A început în jur de 16,00, dar a ţinut cam mult şi pe la ora 18,00 a venit un val mare de tot. La inundaţiile din 1970 s-a auzit vuietul acela. Tot aici stăteam, apa a fost mai mare atunci, nu erau diguri. Acum nu ne mai inundă Târnava, dar ne inundă ploile', a declarat Pavel Huza, care aştepta echipele ISU să îi degajeze apa din subsolul casei şi din curte.

Inundaţiile au afectat şi Casa de Copii de pe strada Plevnei, în care se află trei adulţi şi şapte copii, care a rămas fără alimente şi obiecte de uz igienico-sanitar.

'După ploaia torenţială s-a umplut de apă strada Mărăşeşti (în apropiere de strada Plevnei, n,r.) apoi a început să intre în curte, în garaj şi în circa o jumătate de oră s-a umplut pivniţa şi am pierdut tot, alimente, obiecte igienico-sanitare, toate au fost distruse. Stăm cu copiii fără apă, nu putem folosi nici toaletele pentru că e plină canalizarea. Pompierii ne-au spus că prima dată scot apa din case, apoi din pivniţe, e logic într-un fel, dar aici avem 3 adulţi şi şapte copii cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani. Am avut grădină de zarzavat, dar e compromisă total. Nu am mai văzut aşa ceva niciodată, de 52 de ani. Aici, în Boziaş, nu a mai fost aşa ceva după '70 când s-a făcut digul', a declarat pentru AGERPRES instructorul de educaţie Constantin Murar.

Primăria Târnăveni a început, miercuri, evaluarea pagubelor produse de inundaţii.

Subiecte în articol: sorin meghesan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri