“Să rezolvăm problema părţii civile. Cine poate să stea parte civilă în această cauza? Un eventual prejudiciu ar fi la unitatea administrativ- teritorială. Consiliul Local nu este o entitate juridică de sine stătătoare, este Sectorul 5 ca unitate administrativ-teritorială”, a arătat magistratul Otilia Bomboş, care judecă această cauză.
Avocaţii lui Marian Vanghelie au susţinut că nu există părţi civile în dosar, din moment ce Sectorul 5 nu s-a considerat prejudiciat de acţiunile fostului primar şi ale complicilor săi.
În aceste condiţii, judecătoarea a decis citarea la următorul termen, din 6 aprilie, a primarului interimar de la Sectorul 5.
Tot miercuri, Marian Vanghelie a arătat că înţelege să se folosească de dreptul la tăcere şi să vorbească doar în ultimul cuvânt, la finalul procesului.
Un alt inculpat din dosar, Sorin Mircea Niculae, a susţinut că recunoaşte faptele şi doreşte să fie judecat prin procedură simplificată, astfel încât să obţină reducerea pedepsei cu o treime.
Alţi trei inculpaţi, Dumitru Marian, Laura Ciocan şi Sorin Ştefan Ciocan, au arătat că doresc să dea declaraţii în faţa judecătorului. “Ca să nu mai fie motive de discuţie, o să începem audierile la termenul următor. Cităm şi Sectorul 5, prin primar interimar”, a încheiat şedinţa judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, în iulie 2015, pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.
În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.
Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.
În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.